Linkuri accesibilitate

24.11 - București: Un nou eşec al Consiliului pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi


CNSAS a prezentat doar o listă incompletă, cu 38 de nume, a candidaţilor pentru alegerile din 26 noiembrie.


24 noiembrie 2000

Actualitatea. (Comentariu: Gabriel Andreescu).

Un nou eşec al Consiliului pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi (CNSAS) a prezentat o listă incompletă, cu 38 de nume, a candidaţilor pentru alegerile din 26 noiembrie. Listele Partidului Democrat şi Partidului România Mare nu au fost încă cercetate.

„Iată prima greşeală: lista trebuia prezentată global. Asta pentru că dezvăluirea numelor agenţilor sau colaboratorilor îi ajută pe cetăţeni să aleagă în cunoştinţă de cauză. Publicarea unei liste incomplete avantajează unele partide. O altă greşeală inexplicabilă este introducerea categoriei de colaborator cu securitatea dar fără activitate de poliţie politică. Aşa ceva nu există în lege.
În sfârşit, pe listă nu se află nume notorii pentru activitatea lor de până în 1989...; faptul că unele arhive nu sunt încă accesibile, nu este un argument.” (...)

Toţi candidaţii la preşedinţie au fost găsiţi în aceste condiţii „curaţi” inclusiv Ion Iliescu. Este oare posibil ca un demnitar comunist de prim rang să nu fi colaborat cu Securitatea ? Răspunsul depinde de interpretarea dată sintagmei „ca poliţie politică”. (...)

În consecinţă, actuala rundă de verificări reprezintă eşecul cel mai recent al CNSAS. Totul a început cu viciul constituirii Colegiului. Astăzi se continuă cu viciul unei funcţionări incompetente”.
XS
SM
MD
LG