Linkuri accesibilitate

UE oferă Ucrainei un plan de acțiune pentru eliminarea vizelor de călătorie.


Semnarea unui acord de liber schimb comercial dar mai ales perspectiva liberalizări regimului de vize – sunt cele două promisiuni cu care Ucraina a plecat de la reuniunea de la Bruxelles cu reprezentanţii Uniunii Europene. Ileana Giurchescu cu amănunte:

Ucraina si Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui plan de acţiune în vederea liberalizării sistemului de vize. La o conferinţă comună a preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului european, Herman van Rompuy s-a declarat mulţumit de lansarea procesului de liberalizare a sistemului de vize. Mai mult, el a menţionat şi semnarea protocolului care oferă Ucrainei acces la programele Uniunii Europene.

În problema vizelor, Ucraina trebuie să modernizeze controlul de frontieră, să-l facă mai eficient. Se aşteaptă mai multă eficienţă şi în combaterea traficului cu persoane şi a migraţiei ilegale.

Surpriza întrevederii au fost însă cuvintele apreciative la adresa administraţiei ucrainiene – aprecieri mai puţin obişnuite de când a venit la putere Victor Ianukovici. Ucraina trece printr-o perioadă de stabilitate politică, a declarat Herman van Rompuy, oferită de strînsa cooperare dintre preşedinte si guvern, care se bucură de o majoritate solidă în Parlament. Ceea ce ar permite Ucrainei să lanseze reforme importante.

Ucraina pe de altă parte a asigurat Uniunea Europeană că tranzitul grazului rusesc spre Europa nu va mai fi întrerupt de disputele Kievului cu Moscova. Preşedintele Ianucovici şi-a asigurat partenerii europeni că Ucraina va fi un partener serios în domeniul energetic. Tot ieri la Bruxelles a avut loc un summit energetic, cu participarea Rusiei şi Ucrainei.

Şi totuşi, la întrevederea cu liderii Uniunii Europene, preşedintele ucrainean a fost obligat să asculte din nou apelurile partenerilor care-i cer să respecte drepturile omului şi principiul supremaţiei legii. Libertatea presei a fost de asemenea menţionată.
XS
SM
MD
LG