Linkuri accesibilitate

Senatul american: un scrutin corect în Moldova va duce la o guvernare stabilă


Rezoluţia Senatului american despre progresele democratice ale Republicii Moldova şi alegerile de la 28 noiembrie.


Senatul american a adoptat o rezoluţie în care salută progresele democratice ale Republicii Moldova şi îşi exprimă speranţa că alegerile de la 28 noiembrie vor fi libere şi corecte.

Rezoluţia vorbeşte de progresele Moldovei în tranziţia de la un regim autoritar şi o economie închisă la o guvernare democratică şi o economie liberă, şi trece în revistă mai multe realizări de dată recentă în acest sens. Este vorba, între altele, de iniţierea, la începutul anului, a negocierilor asupra Tratatului de Asociere Uniunea Europeană-Moldova, despre care Senatul spune că e un pas important pentru intrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Tot la începutul anului, Moldova a obţinut un grant de cinci ani în cadrul programului american independent de asistenţă internaţională cunoscut sub numele de Millenium Challenge Corporation. Asta a fost posibil pentru că guvernul de la Chişinău a pus în aplicare reforme menite să reducă corupţia, să mărească transparenţa bugetară, şi să întărească societatea civilă şi presa.

Rezoluţia aminteşte o declaraţie a asistentului secretarului de stat american pe probleme europene şi eurasiatice, Philip H. Gordon care a spus în faţa subcomisiei pentru Europa din comisia de politică externă a Senatului că Statele Unite sprijină o rezolvare negociată a conflictului din Transnistria, care să aibă ca rezulttat respectarea integrităţii teritoriale a Moldovei şi retragerea forţelor ruseşti.

În rezoluţie este salutată semnarea tratatului de frontieră cu România, un document considerat de Senat important pentru afirmarea suveranităţii şi a viitoarei dezvoltări a Moldovei.

Rezoluţia afirmă că Senatului american sprijină dezvoltarea pe mai departe a unui sistem politic democratic şi a economiei de piaţă în Moldova, şi un proces electoral parlamentar care, la 28 noiermbrie 2010, să respecte standardele internaţionale de corectitudine şi transparenţă.

În încheierea rezoluţiei, Senatul american spune că organizarea de alegeri parlamentare libere şi corecte va contribui la instalarea unei guvernări stabile şi puternice, care să răspundă nevoilor vitale ale cetăţenilor Republicii Moldovei.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG