Linkuri accesibilitate

Ilian Gârneț - o stea a școlii violonistice din R. Moldova


Cperta noului CD al violonistului moldovean
Cperta noului CD al violonistului moldovean

Un CD nou, de excepție, și un posibil cadou de sărbători.


Lucru rar în istoria și peisajul muzical actual internațional, Republica Moldova este prezentă pe scenele lumii – și se poate mîndri - cu doi dintre cei mai apreciați tineri violoniști la scară mondială: Patricia Kopacinskaia și Ilian Gârneț. Iar cine le privește programul de concerte și repertoriul pe care îl cîntă nu poate fi decît convins.

In cazul lui Ilian Gârneț, luna noiembrie a inclus, după un concert la Chișinău, o apariție la Filarmonica din Cluj, cu concertul de Beethoven și o alta, cu cîteva zile în urmă, într-un recital în scopuri de caritate, la Bruxelles. În decembrie, va cînta concertul de Mendelssohn cu Filarmonica din Budapesta, iar pentru anul viitor calendarul este marcat cu apariții pe scenă la Ankara, în companiei Orchestrei Simfonice Prezidențiale (cu concertul de Șostakovici, cel care i-a adus premiul de prestigiu la cel mai important Concurs european de vioară, Reine Elisabeth), apoi la Festivalul Internațional al Nopților de la Bellapais, după numele unei frumoase mînăstiri gotice din Cipru (la Gala de deschidere) și pe scena Sălii Radio la București, cu mai puțin cîntata Serenadă de Bernstein. Și nu am nici o îndoială că marile scene ale lumii i se vor deschide în viitorul apropiat.



„Un artist matur, cu o tehnică perfectă, un sunet amplu colorat, un temperament exploziv și farmec artistic care îi atrage întotdeuna simpatia publicului”, îl caracterizează profesorul Igor Oistrah, elogiindu-l, și nu este puțin, drept cel mai bun student al său la cursurile post-universitare. Gîrneț, care a studiat și la Academia Sibelius din Helsinki, în clasa pedagogului Alexandr Vinnițky, un reputat elev al lui David Oistrah, are o sonoritate caldă și o profunzime ce îl apropie de cel denumit marele „rege David al viorii”.

Iar faptul se aude în primul său disc individual, apărut anul acesta la casa independentă din Belgia, Fuga Libera, un disc menit să fie o carte de vizită și sponsorizat de filiala belgiană a Băncii Paribas. Discul, realizat în compania unei tinere și extrem de talentate pianiste din România, Alina Bercu, a fost remarcat și recomandat cu distincții ale revistelor muzicale din Belgia și Franța, iar pentru melomani, programul său este cum nu se poate mai clasic și mai incitant. Sonata (Duo) în la major de Schubert, lucrare de tinerețe a compozitorului, este urmată de Sonata pentru vioară solo, în re minor, op. 27 No. 3 a celebrului violonist Eugene Ysaye, o compoziție dedicată la apariția ei lui George Enescu, și de cea de-a treia Sonată pentru vioară și pian, în re minor, de Johannes Brahms.
Alina Bercu și programul noului CD


Ințelegerea, echilibrul dintre cei doi parteneri, este admirabilă, la fel ca și nuanțele pe care le cultivă în muzica lui Schubert și, mai ales, în Sonata lui Brahms, lucrare compusă la sfîrșitul vieții și în care alternează momente de mare lirism, cu altele nervoase, pline de dramatism. Este un disc de excepție, un frumos posibil cadou pentru sărbătorile ce se apropie, și a cărui bucurie ar merita să fie împărtășită de toți melomanii din Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG