Linkuri accesibilitate

„Aș juca 100 de ani cartea Basarabiei”


Istoricul Neagu Djuvara în România liberă: „Readucerea Basarabiei între granițele țării ar trebui să fie principalul obiectiv al unui lider român”

Cel putin doua ziare au inregistrat stirea ca liderul comunist Vladimir Voronin a jignit un alegator gagauz, in cursul unei intalniri electorale. Gandul citeaza Protv Chisinau notand ca Voronin a ignorat mai multe din intrebarile puse de localnici, iar altora le-a raspuns pe un ton ridicat. Fostul sef de stat a declarat acolo ca opteaza pentru o singura limba oficiala de stat, limba moldoveneasca, ceea ce a starnit reactii aprinse. In ziarul Adevarul, aceleasi informatii citeaza siteul gagauzlar.md, precizand ca Voronin le-ar fi cerut oamenilor din sala sa-i dea “un sut in fund” fostului deputat Victor Capanji, ale carui intrebari l-au iritat si l-au facut sa-l numeasca “idiot”.

Tot Adevarul publica si o stire scurta despre alerta cu bomba inregistrata ieri la complexul comercial Jumbo din Chisinau. Faptul ca a fost o alerta falsa (a 8-a din acest an) este intregit cu informatia ca magazinul a fost intr-adevar zguduit de o explozie, dar in februarie 2008, cand a fost vorba de explozia unei butelii de aragaz intr-un restaurant.

Evenimentul zilei extrage din emisiunea de televiziune la care a participat aseara presedintele roman Traian Basescu cele spuse despre viitorul Republicii Moldova. “Daca Moldova doreste un drum european, mentinerea actualei coalitii la putere e un factor cheie” a spus Basescu la televiziunea nationala.

Pentru istoricul roman Neagu Djuvara, in varsta de 94 de ani, readucerea Basarabiei intre granitele tarii ar trebui sa fie principalul obiectiv al unui lider roman. Daca ar fi mai tanar, ar intra in politica activa si asa ar pune problema. In interviul acordat Sabinei Fati la Romania libera, istoricul spune ca reintregirea ar trebui sa aiba loc de buna voie. Basarabenilor ar trebui sa li se transmita: “Noi va primim oricand vreti sa reveniti”. “La un moment dat poate se va crea o masa critica si o majoritate care ar vota un referendum de reunire”, spune Djuvara si incheie: “daca as fi fost destul de tanar sa fi fost presedintele Romaniei, as juca 100 de ani cartea Basarabiei”.
XS
SM
MD
LG