Linkuri accesibilitate

China sabotează ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace


Demonstrații pentru eliberarea lui Liu Xiaobo
Demonstrații pentru eliberarea lui Liu Xiaobo

Liu Xiaobo - un laureat al Premiului Nobel neavenit pentru autoritățile comuniste chineze.


Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, ceremonia principală de acordare a Premiului Nobel pentru Pace ar putea fi amînată, din cauza eforturilor guvernului chinez de a sabota evenimentul. Situația a devenit și mai incertă după ce o serie de ambasadori, între care cei ai Rusiei, Kazahstanului și Irakului, au anunțat că nu vor participa la ceremonia de la Oslo. O relatare a corespondenților Europei Libere este rezumată de Victor Eskenasy.

Cînd, în urmă cu o lună, s-a anunțat că laureatul premiului Nobel pentru Pace de anul acesta este scriitorul chinez și activistul pro-democrație Liu Xiaobo, autoritățile de la Beijing au reacționat furioase și au declanșat o campanie energică de sabotare a ceremoniei ce ar urma să se desfășoare în mod tradițional la Oslo în luna decembrie. Eforturile chineze au șanse de reușită, deoarece este improbabil ca premiul să poată fi decernat laureatului, aflat în închisoare, după cum la fel de improbabil este ca membrilor familiei lui să le fie permis să participe la ceremonie.

Regulamentul Comitetului Nobel stipulează că medalia Premiului Păcii, diploma și premiul în sine de 1,4 milioane de dolari, nu pot fi ridicate decît de laureat sau de una din redele sale apropiate. Liu își ispășește în prezent condamnarea la 11 ani de închisoare acuzat de acțiuni subversive, iar membrilor familiei lui, ca și altor numeroși dizidenți și intelectuali chinezi, care și-au exprimat dorința de a călători la Oslo, li s-a comunicat că nu vor primi vize de ieșire din țară.

Soția lui Liu, Liu Xia se află sub arest la domiciliu și prieteni ai cuplului au transmis agenției Associated Press că și frații dizidentului se află sub supravegherea strictă a poliției. Ultimul interviu pe care Liu Xia l-a putut acorda telefonic datează de la 12 octombrie. „Xiaobo și-a exprimat speranța că voi putea pleca în Norvegia pentru a primi premiul în numele lui”, spunea soția dizidentului, adăugînd la întrebarea ziaristului dacă crede într-adevăr că guvernul îi va permite plecarea, că „va fi foarte dificil”.
Dizidentul Liu Xiaobo și soția Liu Xia într-o fotografie de familie


La Oslo, Gert Lundestad, secretarul Comitetului Nobel, a declarat, pe de altă parte, că la 10 decembrie ceremonia se va desfășura oricum, chiar în absența membrilor familiei și că ea va include citirea unui mesaj din partea lui Liu și, poate, a unor extrase din scrierile sale. Lundestad a mai spus că pînă acum și-au confirmat participarea la ceremonie diplomați din 36 de țări. Sub presiunea guvernului chinez cîteva state, între care Cuba, Irak, Kazahstan, Maroc și Rusia, au interzis ambasadorilor lor să participe.

Un purtător de cuvînt al ambasadei ruse a declarat că motivul neparticipării ține de faptul că ambasadorul nu s-ar afla la Oslo la începutul lunii decembrie. La Moscova, militanții pentru drepturile omului au criticat imediat decizia guvernului, Arseni Roginski, de exemplu, director al Fundației Memorial afirmînd că relația Rusiei cu guvernul chinez încalcă „consensul mondial în sfera drepturilor omului”. O militantă veterană atrăgea atenția că prin gestul ei, Moscova se regăsește în compania unor state dubioase ca Iranul, Coreea de Nord și Irakul.

Medalia Premiului Nobel pentru Pace
In acest context, secretarul Comitetului Nobel a vorbit de o campanie fără precedent de sabotare a ceremoniei spunînd: „Nu știu nici un alt exemplu cînd o țară să fi acționat atît de intens și direct în influențarea ambasadorilor pentru a nu participa la ceremonia de acordare a Premiului Nobel”. Cel mai recent caz de suspendare a ceremoniei datează din 1936, cînd naziștii i-au interzis ziaristului pacifist Carl von Ossietzky să părăsească Germania. In epoca mai recentă, a regimurilor comuniste, dacă Lech Walesa sau Andrei Saharov au fost împiedicați să participe la ceremonie, soțiilor lor li s-a permis să călătorească la Oslo și să primească distincția în numele lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG