Linkuri accesibilitate

Candidați și reputații „fezandate”


ONG-urile trec prin raze X candidații la funcția de deputat.


30 de candidaţi la alegerile parlamentare nu întrunesc criteriile de integritate morală ale societăţii civile. Din ei, 22 de candidaţi sunt de la PCRM, 3 de la PLDM, 2 – PD, 2 – PL, 1- AM. Printre aceștia se regăsesc: Dumitru Diacov (PD), Alexandru Oleinic (AMN),Vladimir Hotineanu(PLDM), Igor Dodon (PCRM) și alții. Despre integritatea morala a candidatilor pe care partidele ii aduc in Parlament vorbim cu Vasile Botnaru, care e in legatura telefonica directa cu studioul Europei Libere de la Praga
.

Mai intii sa convenim asupra punctului de plecare: o persoana care pretinde sa devina demnitar isi asuma riscul sa fie luat la bani marunti. Oricind si oriunde. Tocmai atunci cind ii este viata mai draga. Cum si cu cine si-a petrecut vacanta la munte paznicul de la gunoistea din Tintareni probabil nu intereseaza pe inemni. Pe cind nota de plata pe care a achitat-o un deputat in timpul sederii sale, fie si private, la Karlovy Vary, de exemplu, este ab initio prada jinduita pentru jurnalistii de investigatie, care la rindul lor, sint ochii si urechile publicului.

Daca acceptam o asezare a lucrurilor inseamna ca ne va veni mai usor sa intelegem ce vor ONG-istii care s-au apucat sa radiografieze listele de candidati pentru functiile de deputati. Cu o marja anume de aproximare, in cazul unora, si de indulgenta, in cazul altora. Atentie, ei nu revendica pedepsirea candidatilor cu pacate – asta e treaba procurorilor, judecatorilor sau eventual a instantei de apoi. Ongistii care pledeaza pentru „liste curate” vor, la fel ca toti alegatorii, sa excluda probabilitatea ca legislatorii sa iroseasca banii publici, sa tainuiasca venituri dobindite (ceea ce ne-ar duce cu gindul ca s-ar putea sa fie ilicite), sa nu-si abandoneze cu usurinta partidele cu tot cu doctrinele lor, pentru ca finalmente ar insemna tradarea alegatorilor (poate exceptind cazul Stepaniuc, cel care spune ca a ramas neclintit, in timp ce fostii sai ortaci au luat-o razna).

Or, cine a calcat o data strimb (dara mi te de citeva ori si inca premeditat) s-ar putea sa nu reziste ispitei de a sari pileazul. De altfel, echivalentul in rusa pentru integritatea subrezita ar fi „pdmocennaya reputatzia” si vine, spun dictionarele, de la negustorii care vindeau marfuri umede (deteriorate urmare a transportarii in conditii improprii ori stropite premeditat ca sat traga mai mult la cintar). In franceza exista pentru aceasta situatie adjectivul faisandée, adica cumva urit mirositor. Deci tot la curatenie ajungem.
XS
SM
MD
LG