Linkuri accesibilitate

Unde este adevărul pe care ni l-au promis?


Valentina Cușnir
Valentina Cușnir

Valentina Cușnir: „Nu avem bani pentru că avem guvernanţi corupţi, dar şi în mare parte nepricepuţi”.


Candidatul independent, Valentina Cușnir este concurentul cu nr. 34 inscris în buletinul de vot. Sloganul electoral al concurentei „Apăr interesul tău în Parlament”
.

Europa Liberă: Doamnă Cuşnir, sunteţi deputata, care aţi fost maltratată de poliţişti în timpul evenimentelor din aprilie anul trecut. Aţi continuat să militaţi pentru justiţie chiar şi după ce aţi fost maltratată de organele de drept în noaptea de 7 aprilie, fiind internată şi în spital cu diverse traume. De ce atât de greu se află adevărul despre ceea ce s-a întâmplat atunci, după alegerile din 5 aprilie?


Valentina Cuşnir: „Da, este o durere mare şi grav ceea ce s-a întâmplat nu doar cu mine. Dar mai tare mă doare faptul pentru ceea ce s-a întâmplat cu tinerii, care au ieşit să-şi ceară dreptul la un trai decent, la un viitor în ţara sa şi au dorit o schimbare. Şi un loc principal în programul meu electoral anume îl ocupă problema tinerilor, prin prisma evenimentelor din aprilie 2009.

Eu am fost printre tinerii manifestanţi atunci, la 7 aprilie, şi vreau să spun cu toată responsabilitatea, că ei nu au nimic comun cu provocatorii lui Voronin, aduşi de prin puşcării, care au devastat clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. Eu am fost lângă tineri şi atunci noaptea în Piaţa Marii Adunări Naţionale, când erau omorâţi şi bătuţi, iar Voronin şi cu prim-ministru Zinaida Greceanîi primeau plăcere la geamul Guvernului. Apoi doamna prim-ministru ne-a ameninţat, că ne va împuşca copii dacă vor mai ieşi în Piaţă.
Valentina Cușnir


Acuma prin judecăţi tot eu sunt alături de acei tineri din acele motive, că ne-au promis actualii guvernanţi, atât comunişti, cât şi democraţi, că ne vor spune adevărul despre 7 aprilie. Şi după un an şi jumătate, mă întreb şi îi întreb: de ce nu au făcut-o? Unde este acest adevăr, care ni l-au promis? Avem tineri omorâţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ceea ce am văzut cu ochii mei. Avem tineri maltrataţi, care au trecut prin coridorul morţii. Avem care au murit după ce au trecut prin coridorul morţii. Avem fete violate în comisariate.”

Europa Liberă: Dar mai sunt şanse, doamnă Valentina, mai sunt şanse să se află acest adevăr?

Valentina Cuşnir
: „Da, eu sunt sigură. Fiindcă eu sunt martor ocular atât la ceea ce s-a întâmplat în clădirea Parlamentului. Nu pot spune, că n-am fost în clădirea Ptreşedinţiei. Eu am fost martor şi atunci, zic, când ne omorau tinerii, eu am fost şi ulterior. Eu sunt acea care merg prin judecăţi, insist prin Procuratură. Şi multe dosare sunt deschise, chiar acum nu demult, o lună în urmă. Şi voi fi acea, care voi merge până la urmă ca despre aceste evenimente să se cunoască adevărul. Să nu fie învăuit atâta de mister, fiindcă nu putem merge înainte. Fiindcă este un adevărat război între societatea civilă şi poliţie. Nu este aşa. Dacă şefii din Ministerul de Interne au ridicat mîna plină de silicoane chiar şi la un deputat, nu înseamnă că toţi din poliţie sunt răi şi să-i punem pe acelaşi cântar. Noi trebuie să scoatem ceea ce e rău şi mai departe trebuie că avem multe probleme de rezolvat. Atât poliţiştii, cât şi judecătorii şi procurorii - sunt oameni printre ei de treabă. Şi trebuie să restabilim imaginea acestor instituţii şi ei să fie în serviciul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Doamnă Valentina, ziceţi despre Dumneavoastră că sunteţi femeea/bărbat, care a avut curajul şi care a pornit schimbarea încă în 4 aprilie 2005. Atunci, când aţi refuzat să vă daţi votul pentru comunişti, în timp ce formaţiunea pe care o reprezentaţi atunci, Partidul Popular Creştin-Democrat, a votat incorpore candidatura domnului Voronin şi astfel a fost asigurată menţinerea la putere a liderului comunist până în aprilie 2009. Ce înseamnă schimbarea la moldoveni? Şi de ce e nevoie de schimbare? Cine şi-o doreşte?


Valentina Cuşnir
: „Schimbarea şi-au dorit-o tinerii şi mă bucură acest fapt. Şi am pornit-o eu cu adevărat atunci în aprilie 2005. Dar când zic femeia/bărbat să nu se gândească cineva la alt mod. Sunt femeia, care am avut curajul de bărbat ca să terminăm cu încrederea asta oarbă în cei, care s-au folosit de noi şi se dădeau drept eroi naţionali şi noi trebuia să-i urmăm. Asta a fost şi chemarea mea către alegători. Le spun, că eu v-am eliberat de trădătorul Roşca, acum la aceste alegeri trebuie să ne eliberăm de Voronin şi... Lupu. Fiindcă Lupu este acel, pe care Voronin l-a trimis în Alianţa pentru Integrare Europeană pentru a-şi face scenariul meschin. Lupu nu are nimic cu...”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, liderul PL, spune că fără PDM nu ar fi fost posibilă crearea Alianţei pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, sunteţi cea care faceţi des naveta Chişinău-Roma, muncind la negru în Italia, chiar şi pe timpul deputăţiei. De ce Moldova este cea mai săracă, dar şi cea mai coruptă ţară din Europa?


Valentina Cuşnir
: „Este corect, după cum crede domnul Ghimpu, că fără PDM nu ar fi fost posibil de creat Alianţa. Dar faptul că Lupu s-a ascuns de responsabilitate anume în Alianţă. Şi anume pentru a avea această Alianţă, nici Partidul Liberal cu Ghimpu, şi nici Partidul Libera-Democrat nu au cerut ca Lupu să fie tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie. Lupu este la fel de vinovat, ca şi Voronin. Lupu s-a aşezat în dreapta lui Voronin şi nu a fost de partea cealaltă de masă, unde stăteau partidele democrate. Lupu a spus şi continuă să spună, că a fost o lovitură de stat şi el trebuie să răspundă.”

Europa Liberă: Foarte scurt, că avem doar un minut. De ce este săracă Moldova şi de ce rămâne a fi un stat corupt?

Valentina Cuşnir: „Noi nu suntem săraci, noi nu avem bani. Dar nu avem bani pentru că avem guvernanţi corupţi, dar şi în mare parte nepricepuţi. Asta e problema cea mare. Şi acum noi trebuie cât de mult e posibil să ne debarasăm de acele clanuri mafiote, care au pus mîna şi s-au îmbogăţit în foarte scurt timp, lăsând poporul în această situaţie şi distrugând, practic, economia, sursa principală de există a unui stat.”
XS
SM
MD
LG