Linkuri accesibilitate

Spectacolul de Ziua României nu va avea loc la Teatrul Național de la Budapesta


Susținători ai partidului Fidesz
Susținători ai partidului Fidesz

MAE de la București: „In contextul excelentelor relatii bilaterale de parteneriat strategic dintre Ungaria și România, aceasta situație reprezintă o excepție izolată și regretabilă”.


Decizia Teatrului National Ungar de a nu-i mai inchiria Ambasadei Romane spatiul pentru sarbatorirea zilei nationale de 1 decembrie, a fost luat dupa ce in mediu public de la Budapesta, politicieni si chiar oameni de cultura au catalogat ideea drept „o provocare”. Altfel spus sarbatorirea zilei nationale a Romaniei la teatrul National Ungar este vazut in capitala vecina ca o jignire.

Este vorba, de fapt, despre promovarea unui nationalism istoric la nivelul institutiilor oficiale maghiare. Pentru unguri 1 decembrie 1918 este una dintre cele mai triste zile, dupa cea de 4 iunie 1920 cind a fost semnat tratatul de la Trianon si au fost consfintite actualele granite ale Ungariei, care pierdea astfel trei sferturi din teritoriul pe care il avea in perioada monarhiei Austro-Ungare. In orice caz la 1 decembrie 1918, Ungaria a ramas fara Transilvania si Banat, provincii care s-au alaturat atunci Romaniei. Dar acest fapt este o evidenta veche de 92 de ani, pe care oficialii maghiari nu au nici un fel de motive sa nu o accepte.

Decizia de a anula contractul facut de Ambasada Romana cu Teatrul National Ungar, a fost luata de directorul institutiei culturale la cererea expresa a partidul de guvernamint de la Budapesta. In plus nationalistii din formatiunea Jobbik au amenintat la rindul lor ca vor organiza o demonstratie in fata teatrului de ziua Romaniei. Robert Alfodi, directorul Teatrului National Ungar, s-a scuzat pentru intimplarea petrecuta spunind ca atunci cind a fost de acord sa inchirieze sala mare a teatrului pentru celebrarea Zilei Romaniei s-a gindit ca „spectacolul si receptia ar putea ajuta cele doua tari sa devina mai apropiate prin cultura si arta, in pofida trecutului lor furtunos”.

Ministerul Roman de Externe a raspuns prompt deciziei de la Budapesta explicind ca a constat cu „regret” situatia creata si ca socoteste ca „in contextul excelentelor relatii bilaterale de parteneriat strategic dintre Ungaria si Romania, aceasta situatie reprezinta o exceptie izolata si regretabila”.

Semnalul dat dinspre Budapesta sugereaza ca guvernul ungar nu-si poate permite in plina criza economica sa faca fata unui scandal nationalist dar, pe de alta parte, liderii politici aflati la conducerea Ungariei au in trecutul lor nu foarte indepartat derapaje de acest fel. Spirala nationalismului ar putea avea insa dublu sens, fiindca nu demult politicienii romani au facut la rindul lor mare caz de faptul ca noua lege a invatamintului i-ar putea lasa pe copiii maghiarilor sa invete istoria si geogradia nationala in limba lor materna.

Pe fondul recesiunii si nemultumirilor din cele doua tari instigarea nationalismului da apa la moara extremistilor si poate pune in pericol fragila reconciliere româno-ungara.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG