Linkuri accesibilitate

Noul Congres american și politica externă a Statelor Unite


Imagine de la lucrările Senatului
Imagine de la lucrările Senatului

Republicanii vor încerca și în politica externă să-și atingă obiectivul de a-l face pe Barack Obama un președinte cu un singur mandat.


Dupa victoria republicana in recentele alegeri din Statele Unite, politica externa pare a fi intrat sub un con de umbra, in fata preocuparilor interne, in special redresarea economica. Dar care sint potentialele batai de cap pentru administratia de la Washington pe plan extern – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Asa cum de curind s-a vazut cu Tratatul START, vizind reducerea armementului strategic – coordonata esentiala a relatiilor cu Rusia – republicanii nu sint dispusi sa-i faca viata usoara presedintelui. Ei par sa-si doreasca sa amine ratificarea. In intervalul pina la urmatoarele alegeri, Obama trebuie sa trimita un semnal clar ca intentioneaza sa puna capat prezentei militare americane in Irak si Afganistan.

Doua directii se proconizeaza in Congres cu privire la Afganistan. E posibil ca, la indemnul conducerii militare, republicanii sa-i ceara lui Obama sa amine preconizata retragere. In plus, Congresul poate adopta o linie mai dura fata de presedintele Karzai, in conditiile in care regimul acestuia e acuzat de coruptie si proasta adminsitrare a tarii.

In privinta pericolului iranian – noul Congres este mult mai dur decit precedentul, in privinta aplicarii sanctiunilor. Experti apreciaza ca daca fie Iranul ori Corea de Nord doresc sa obtina un acord, ele trebuie sa se grabeasca, dar le va fi mai greu decit le-ar fi fost pina acum doua saptamini. Ce se va intimpla cu cheltuielile militare americane? Pare sa existe un consens, ca bugetul militar nu va fi afectat prea mult de apelurile la disciplina fiscala si chiar si membrii provenind din miscarea Tea Party sint de acord. Bugetul american pentru armata s-a dublat practic de la atentatele din 2001 incoace. Nu acelasi lucru se poate spune despre viitorul bugetului pentru ajutor acordat strainatatii. Republicanii intentioneaza sa aplice reduceri. In plus, viitorul lider al majoritatii din Camera, Eric Cantor propune corelarea acordarii de ajutor, cu masura in care guverne actioneaza sau nu in directia obiectivelor americane de securitate. Promisiunea lui Obama ca ajutorul sa creasca de doua ori, in interval de cinci ani este pusa sub semnul intrebarii.

Politica americana fata de Siria s-ar putea inaspri – in conditiile in care republicanii privesc cu suspiciune catre legaturile acelei tari cu Iranul si tranzactii dubioase cu armament. Nici raporturile cu Cuba nu vor cunoaste imbunatatiri – noua presedinta a Comisiei pentru Relatii Externe, Ileana Ros-Lehtinen este de origine cubaneza si pre vremuri s-a pronuntat chiar pentru asasinarea lui Fidel Castro. Un domeniu in care Barack Obama va gasi aliati in noua majoritate din Camera Reprezentantilor este incheierea de acorduri de comert liber. Pe ansamblu, republicanii vor incerca si in politica externa – cu anumite exceptii – sa-si atinga obiectivul de a-l face pe Barack Obama un presedinte cu un singur mandat.
XS
SM
MD
LG