Linkuri accesibilitate

Premierul Boc anunță o posibilă majorare a salariului minim


Propunerea urmează să fie discutată cu FMI.


Pe fondul nemultumirii generalizate si a scaderii drastice a cotei de incredere a guvernului roman, premierul Emil Boc a anuntat astazi ca salariul minim ar
putea creste de la 143 de euro (600 de lei) cit este in prezent la 160 de euro (670 de lei). Cresterea salariului minim inseamna insa cresterea lefurilor tuturor bugetarilor, fiindca acestea se indexeaza tinind cont de venitul minim garantat. Guvernul roman face acest gest de risipa inainte ca tara sa iasa din recesiune, cu speranta ca anul viitor cind va intra in vigoare noua lege a salarizarii unice, economia autohtona sa fie pe calea cea buna. Premierul roman a mai dat astazi o veste buna: salariile bugetarilor ar putea creste cu 15 la suta la anul, dar cresterea va fi facuta la nivelul lefurilor reduse cu 25 la suta.

Noua lege a salarizarii unice, facuta sub presiunea Fondului Monetar international incearca sa reduca diferentele uriase care exista intre veniturile obtinute de bugetari. Uniformizarea nu s-a putut face pe toate palierele, iar magistratii vor continua de pilda sa fie privilegiati. Cu toate acestea in cadrul noii grile a bugetarilor au fost stabilite 110 clase de salarizare fara discrepantele existente in prezent. Prin legea salarizarii unice se plafoneaza premierile si sporurile, folosite adesea in exces de institutiile statului roman si potrivit surselor din presa centrala guvernul roman ar fi promis Fondului Monetar International ca stimulentele destinate bugetarilor vor fi plafonate strict in functie de resursele bugeatare si doar pentru rezultate importante in colectari de taxe.

Saptamina viitoare noul proiect al legii salarizarii unice va ajunge din nou la parlament, dupa ce in prealabil fusese adoptat, dar retrimis de presedinte, fiindca nu rezolva chestiunea discrepantelor. FMI socoteste ca prin aplicarea noilor prevederi vor putea fi facute mari economii la bugetul de stat, dar propunerile de cresterea a lefurilor, facute astazi de premierul roman urmeaza sa fie discutate cu specialistii Fondului, fiindca Romania vrea sa aiba si anul viitor un acord stand by. Romania a reusit sa treaca peste perioada cea mai grea a crizei economice cu ajutorul unui acord de finantare cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, de aproape 20 de miliarde de euro.
XS
SM
MD
LG