Linkuri accesibilitate

Socoteala de dincoace de Prut


Presa de la București înregistrează reacțiile la declarația de marți a lui Mihai Ghimpu

Ziarele de la Bucuresti inregistreaza reactiile la declaratia de ieri a presedintelui interimar Mihai Ghimpu, cum ca premierul Vladimir Filat nu ar fi avut mandat sa semneze la Bucuresti tratatul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Filat este citat in Evenimentul zilei cu convingerea ca in aceasta perioada vor fi atacuri si mai mari la adresa sa si a partidului pe care il conduce, dar si cu recomandarea adresata indirect sefului interimar al statului ca aceia care fac asemenea afirmatii ar trebui sa inteleaga ca semnarea tratatului a avut lor in context european si ca toti actorii politici trebuie sa aiba grija ce impact au declaratiile lor asupra Republicii Moldova ca stat.

Acelasi ziar informeaza despre prima vizita oficiala in Italia a premierului de la Chisinau si ofera detalii despre agenda: intalniri cu primul ministru italian Silvio Berlusconi, cu ministrul de externe Franco Frattini, cu ministrul muncii Maurizio Sacconi, dar si cu membri ai comunitatii de moldoveni, din partea careia partidele coalitiei la putere in Republica Moldova spera sa obtina aproximativ 100.000 de voturi. Pentru scrutinul din 28 noiembrie, in Italia se vor deschide mai multe centre de votare pentru basarabenii care se afla in peninsula.

In Evenimentul zilei au fost grupate si reactiile oficialilor rusi fata de scrisoarea adresata de presedintele interimar Mihai Ghimpu secretarului general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. In fapt, o solicitare de sprijin din partea NATO pentru ca Rusia sa-si retraga trupele stationate in Transnistria. Purtatorul de cuvant al ministerului rus de externe, Andrei Nesterenko a calificat initativa lui Ghimpu drept o declaratie cu iz electoral si a adaugat ca trupele rusesti din regiunea separatista sunt de neinlocuit. Titlul dat de Evenimentul zilei acestei stiri citeaza insa afirmatia mult mai taioasa a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov: “retragerea trupelor ruse ar duce la reizbucnirea razboiului de secesiune”.

Despre tratatul de frontiera romano-moldovean scrie in Gandul Bogdan Munteanu: acordul ar fi trebuit sa aduca puncte electorale partidelor democratice din alianta aflata la putere la Chisinau, dar “socoteala de dincoace de Prut nu s-a prea potrivit cu cea de dincolo”. Drept urmare, “pe ultima suta de metri a campaniei electorale, aliatii isi ascut cutitele pentru a le folosi unii impotriva altora, nu a Partidului Comunistilor”.
XS
SM
MD
LG