Linkuri accesibilitate

Sofia: războiul dintre Ministerul de Interne și Justiție


 Nikola Filcev
Nikola Filcev

Ministrul de interne Țvetanov îl acuză pe fostul procuror șef Filcev de a fi dispus asasinarea unei avocate și a unui procuror militar.

Ex-procurorul șef (1999-2006) Nikola Filcev a revenit săptămîna trecută în Bulgaria, după ce a aflat despre declarația ministrului de interne Țvetan Țvetanov cu privire la prezumptiva sa implicare în două asasinate la comandă. El s-a prezentat la procuratura pentru a depune mărturii în legătură cu un alt caz – cel al lui Alexei Petrov, zis Tractorul - un fost consilier al șefului Serviciului de securitate națională (DANS), anchetat sub mai multe capate de acuzare care țin de crima organizată. După ce a petrecut 8 luni in arestul anchetei penale Petrov a fost eliberat pentru că judecătorii nu au găsit suficiente probe și motive despre crimele de care vorbesc polițiștii.

Filcev a declarat că prin cazuri de răsunet cusute cu ață albă ministrul de interne încearcă să demonstreze partenerilor europeni succese în combaterea crimei organizate. „Arestarea unui ex-procuror general impresionează și poate servi la aderarea mai rapidă la zona Shenghen. Așa vor putea fi uitate și acuzațiile de corupție la adresa ministrului Țvetanov. Poliția este cel mai bun ajutor al tribunalului, dar cînd începe ea să decidă în locul magistraților, statul de drept este în pericol”, a adăugat Filcev.

Viceprim-ministrul și ministru de interne a expus într-un interviu ipoteza că ex-procurorul șef ar fi comandat, în timpul mandatului său, două asasinate - a unei avocate și a unui înalt procuror militar.

De legături prezumptive cu capi ai lumii interlope au fost acuzați, tot de ministrul Țvetanov, președintele Gheorghi Părvanov și liderii unor partide de opoziție, printre care și cel socialist.

Un purtător de cuvînt al Procuraturii Generale a declarat că așteaptă cu nerăbdare ca cei de la Ministerul de interne să trimită noi probe despre asasinarea procurorului militar Nikolai Kolev și avocatei Gheorghieva. Mediile sofiote au văzut elemente de ironie în aceasta declarație. Între sistemul de justiție și ministerul de interne are loc un adevărat război pe tema cine este responsabil despre lipsa de progrese în combaterea crimei organizate. Țvetanov nu odată a declarat că unii procurori și judecători fac jocul mafiei.
XS
SM
MD
LG