Linkuri accesibilitate

Strîngem și grîul și poamă și tot ce este bun...


Anatol Plugaru: „accentul de bază pe lupta cu corupția, cu criminalitatea, pentru a opri furatul în această țară”.


Partidul Ecologist „Alianța Verde” este al 26-lea in buletinul de vot. Sloganul electoral al partidului este: „O lege pentru toţi!”. Invitatul editiei electorale este liderul listei de candidaţi a formatiunii, Anatol Plugaru
.

Europa Liberă: Am aflat că astăzi urmau să se retragă cîţiva ecologişti din cursa electorală. Ce se întămplă în acest partid?

Anatol Plugaru: Nimic deosebit din punctul nostru de vedere. Cu Andrei Dumbrăveanu ne cunoaştem de foarte mult timp, de pe vremea înfiinţării mişcării ecologiste în tînăra noastră republică. Eu am susţinut această mişcare ecologică încă de pe timpurile cînd eram în comitetul central al adevăratului partid comunist, nu al caricaturii de astăzi, care nici măcar al moldovenilor nu este acest partid comunist. Nu cred că Dumbrăveanu are ceva împotriva mea personal, sau împotriva echipei cu care am venit, cu atît mai mult nu cred că are ceva împotriva partidului la baza căruia dănsul stă. Noi, şi eu şi alţii, am răspuns pozitiv la chemarea acestui partid de a merge pe listele lui, şi printre cei ce ne-au chemat a fost şi Dumbrăveanu. Eu cred că sînt nişte chestiuni interne de partid, şi s-or lămuri oamenii. Poate cuiva nu i-a convenit locul de pe listă, poate altceva. Mă rog, asta demonstrează că avem un partid viu.

Europa Liberă: Mai mult de 23 % din alegători rămîn indecişi. De ce această nehotărîre în rîndul moldovenilor şi cum s-ar explica totuşi că a patra parte din votanţi nu e decisă să meargă la vot?

Anatol Plugaru: O bună parte din populaţia noastră cu drept de vot, nu că nu respectă, chiar urăsc partidul aşa-zişilor comunişti, şi asta este una din explicaţii. Speranţele noastre de anul trecut că, uite, ar veni aceste patru partide care au constituit Alianţa de trista faimă nu s-au îndreptăţit. A fost dezamăgită multă lume. De aceea şi avem ceea ce avem. Asta este de fapt motivaţia de bază a faptului că ne-am pornit şi noi în această cursă electorală, avînd o echipă cu totul deosebită de ceea ce a fost anul trecut. Aţi fost probabil la această conferinţă de presă, a plecat tocmai partea responsabilă de rezultatul de anul trecut.

Europa Liberă: Se pare că şi o a treia forţă are puţine şanse să ajungă în Parlament....

Anatol Plugaru: Nu este adevărat, sînt foarte serioase şansele, pentru că noi de fapt nu luăm voturile nimănui din cei ce sînt, nu este timp pentru a lupta serios cu ei. Noi, dacă îmi permiteţi expresia, umblăm din urma combinei, deci tocmai în această zonă de oameni indecişi, care sînt de la patru la cinci sute de mii după unele estimări, este speranţa noastră electorală, oameni care vor să investească în altcineva nou....

Europa Liberă: În urma combinei strîngeţi grîul sau neghina?

Anatol Plugaru
: Strîngem şi grîul, strîngem şi poama, şi porumbul, şi tot ce este bun în această ţară, dar care s-a dezamăgit de cei care ne-au guvernat pînă acum. Este evident că rezultatele pe care le are ţara sînt rodul comun al muncii celor cinci partide care ne-au guvernat în ultimii zece ani.

Europa Liberă: Partidul ecologist „Alianţa Verde” din Moldova consideră ca fiind prioritară lupta cu corupţia. ce măsuri propuneţi pentru eredicarea acestui flagel ce a adus statul în pragul dispariţiei, aşa cum am citit în programul electoral al formaţiunii dvs?

Anatol Plugaru: Aşa şi este, şi tocmai de asta noi am pus la această etapă accentul de bază pe lupta cu corupţia, cu criminalitatea, cu cei ce au furat această ţară pînă n-a mai rămas nimic din vlaga ei. Anume aceasta este prima şi principala noastră sarcină. Fără curăţarea aparatului de stat de cei ce s-au hrănit în toţi aceşti ani în detrimentul poporului, avînd leafă de la stat pentru a opri furatul în această ţară, tocmai de ei este nevoie urgentă de a salva ţara. Măsurile sînt foarte simple şi ar fi putut să le pună în practică inclusiv Alianţa de anul trecut. Îi mai controlăm pe acasă, să vedem în ce condiţii trăiesc, ce maşini au, să vedem dacă lefurile oficiale pe care le primesc le ajung pentru a acumula averile respective. Vom reveni la alegerea judecătorilor de către popor. Sînt o serie întreagă de măsuri, sînt eu specialist, mai avem în listă specialişti, în afara listei, lumea abia aşteaptă să fie invitată pentru a face ordine în ţară.

Europa Liberă: Citeam astăzi previziunile unui analist care spunea că devine limpede că Moscova nu se va împăca uşor cu o victorie a forţelor democratice şi pro-occidentale. Şi cum influenţa partidului comuniştilor scade dramatic, cel puţin în sondaje aşa se arată, ruşii ar putea să urzească ceva? Un şapte aprilie ar putea să se repete? Asta am citit la editorialistul Petru Bogatu.

Anatol Plugaru: 7 aprilie ar putea să se transforme într-un 8 aprilie. Aici nu-i vorba de Moscova, sau nu în primul rînd de Moscova. 7 aprilie apare atunci cînd lumea este nemulţumită de ceea ce se întîmplă în ţară. Şi s-ar putea să se întîmple, şi eu sînt unul din cei care au prognozat încă anul trecut o asemenea evoluţie a evenimentelor. Dar repet, nu în primul rînd din cauza Rusiei. Rusia îţi va căuta nişte forţe politice pe care va miza în interesele ei în această zonă. Dar nu Rusia şi nici altă ţară nu poate fi motivul. Motivul unei revolte de proporţii, aşa am numit-o eu anul trecut, este cu totul altul. Este nemulţimirea oamenilor de guvernare

Europa Liberă: Dar pe cine ar putea conta Kremlinul în aceste alegeri din Republica Moldova?


Anatol Plugaru: Evident că în primul rînd pe Partidul Comuniştilor, în al doilea rînd pe partidul trădătorilor, am în vedere unde sînt cei mai mulţi trădători din această ţară, Diacov, Lupu şamd. Evident că pe formaţiunea condusă de Şelin. S-ar mai găsi amatori. Dar nu cred că trebuie să-i învinuim tare, pentru că din astălantă parte nu prea are cine rezista. Şi tocmai asta e a doua motivaţie din care ne-am pornit şi noi în această campanie - vrem să propunem lumii o alternativă sănătoasă, pentru că numai aşa puterea va avea grijă de popor. Nu poporul va umbla după putere, ci tocmai invers. Dacă nu, sănătate la neamuri, noi ne facem datoria şi facem tot ce-i posibil ca să salvăm această ţară, pentru că ea este într-adevăr în pragul dispariţiei.
XS
SM
MD
LG