Linkuri accesibilitate

16.11 - București: Marginalii la un apel


Vanităţile, ambiţiile la diverse eşaloane şi calculele electorale de partid au prevalat asupra interesului naţional.


16 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Octavian Paler).

Marginalii la un apel.

Am urmărit cu atenţie reacţiile făcute la apelul făcut de mai mulţi intelectuali pentru a i se opune lui Ion Iliescu în cursa prezidenţială un singur candidat al dreptei. Nu mă aşteptam de loc ca vreunul din prezidenţiabili să abandoneze, să se retragă din cursă, sau a ca vreunul dintre partidele ce-i susţin să se arate încîntat de idee. Oarecum neaşteptată a fost iritarea reacţiilor aproape fără excepţie. Îi credeam pe politicienii vizaţi mai atenţi cu societatea civilă. Dar se vede că furia campaniei electorale nu mai permite tact şi seninătate. (...)

Din păcate vanităţile, ambiţiile la diverse eşaloane şi calculele electorale de partid au prevalat asupra interesului naţional. Ceea ce nu e o noutate pe malurile Dîmboviţei, dar aceasta nu diminuează motivele de tristeţe. În plus, ţărăniştii, liberalii şi democraţii, deşi parteneri încă în actuala coaliţie au găsit că spectacolul cel mai interesant pe care il pot oferi alegătorilor, este păruiala dintre ei.

Ţărăniştii au refuzat să -şi analizeze greşelile săvîrşite la guvernare, punîndu-ne astfel în situaţia de a nu ne da seama cît de lucizi sunt şi cu cîtă onestitate sunt dispuşi să se judece. Liberalii şi democraţii au adoptat o tactică în legătură cu care n-aş putea spune dacă e profitabilă sau nu electoral, dar, cu siguranţă, în plan moral face o impresie proastă: anume critică guvernarea de parcă s-ar fi aflat în aceşti ani în opoziţie.

Se pare că inclusiv în ceasul al 11-lea membrii actualei coaliţii nu au înţeles că spectacolul dihoniilor nu a fost şi nu are cum să fie productiv. Ca el nu a făcut decît să mărească zestrea de voturi a PDSR şi aşa, disproporţionată, după părerea mea, explicabilă numai printr-o mare cotă de voturi negative. Mă îngrijorează şi aroganţa şi pofta de revansă pe care le afişează de o bună bucată de vreme unii militanţi din PDSR. Ce se va întimpla dacă în Parlamentul ce va fi ales la 26 noiembrie va exista doar o opoziţie decorativă, scindată şi alcatuită în bună parte din parlamentarii unui partid extremist ?

Sondajele de pînă acum ameninţă CDR 2000 ca nu va atinge pragul intrării în parlament. Aceiaşi sabie a lui Damokles atîrnă peste APR şi PD. Confirmarea acestor previziuni ar putea avea consecinţe grave asupra funcţionării democraţiei romanesti. Si nu numai. Iată de ce, neliniştile exprimate în apelul foarte controversat lansat de mai mulţi intelectuali, rămîn, pentru mine, întemeiate.
XS
SM
MD
LG