Linkuri accesibilitate

Un mesaj pertinent, dar inoportun


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Scrisoarea adresată Secretarului General NATO de Mihai Ghimpu conține o amenințare voalată și ignoră tactica pașilor mici.

Igor Boţan: „Scrisoarea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, adresată Secretarului general NATO, are mai degrabă conotaţie electorală, dar, probabil, are şi alte conotaţii ascunse, despre care deocamdată nu putem şti.”

Europa Liberă: Dar e coordonată cu destinatarul mesajului? Sau nu?

Igor Boţan: „Nu cred că e coordonată. Şi aici vreau să meţionez că textul este ticluit forte bine. Am putea admite că acest mesaj, dacă ar fi fost prezentat ca o analiză a unor experţi, cred că această analiză ar fi una foarte pertinentă.”

Europa Liberă: Din punctul de vedere al eficienţei, este un gest oportun? Ar putea încuraja eforturile OSCE-ului? Sau dimpotrivă?

Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere – dimpotrivă. Această scrisoare subminează adoptarea unui eventual document, a unei declaraţii finale la Astana, dat fiind faptul că acest mesaj conţine, de fapt, o ameninţare. Şi anume: dacă cumva, în cadrul OSCE va fi revitalizat tratatul FACE, cu inserţiunea referitoare la principiul acceptului staţionării trupelor străine de către statele gazdă, atunci, desprindem din scrisoare, ratificarea acestui document ar întâmpina probleme. Adică este o ameninţare voalată.”

Europa Liberă: Asta în cazul în care Mihai Ghimpu va putea pune piciorul în prag după alegeri.

Igor Boţan: „Oricum până la alegerea noului preşedinte al Parlamentului, lucru care se va întâmpla, cel mai probabil, peste o lună, o lună şi jumătate după alegerile parlamentare, oricum Mihai Ghimpu pe data de 1-2 decembrie va fi încă în funcţie şi va participa la summitul OSCE de la Astana.”

Europa Liberă: Între timp, rezultatele alegerilor vor fi clare.

Igor Boţan: „Şi aici mă tem că Federaţia Rusă va fi motivată să exercite presiuni mult mai puternice asupra componentelor noului Parlament pentru a forma o coaliţie, hai să-i zicem aşa – de centru-stânga, care ar fi potrivnică la astfel de abordări ale problemei soluţionării transnistrene.”

Europa Liberă: Şi totuşi Rusia, Europa încearcă să dea un semnal pozitiv. A apărut la orizont formula 5+2. Este cumva un stimulent în plus pentru forţele politice de la Chişinău, care să se coaguleze?

Igor Boţan: „Cu certitudine da. Numai că problema transnistreană, abordarea acestei probleme trebuie să aibă loc în cadrul unei tactici a paşilor mici, bazate la început pe consolidarea măsurilor de încredere, după care misiunea rusească de pacificare să fie transformată într-o misiune internaţională civilă. Iar astfel de abordări, la care asistăm în cazul preşedintelui interimar, cred că mai degrabă ridică semne de nedumerire decât aprobaţiune. În privinţa reluării negocierilor în format 5+2 trebuie să menţionăm că anul curent s-au făcut eforturi susţinute şi finalmente săptămâna trecută liderii transnistreni au declarat în public că sunt gata să reia negocierile în format 5+2, fără condiţii suplimentare.”
XS
SM
MD
LG