Linkuri accesibilitate

Guvernul Borisov susține aderarea Turciei la UE


Boico Borisov și Recep Tayyp Erdogan
Boico Borisov și Recep Tayyp Erdogan

Un motiv major pentru această poziție îl joacă rolul crescând al investitorilor turci în economia bulgară.

Guvernul Borisov și-a reconfirmat poziția neoficială în favoarea aderării Turciei la Uniunea Europeană, exprimată într-un mod ceva mai reținut în timpul vizitei la Sofia a premierului turc Recep Tayyp Erdogan.

În acest mod spre nemulțumirea nu numai a Franței, Bulgaria a aderat la tabăra pro-turcă. Un motiv major pentru aceasta poziție îl joacă rolul tot mai crescând al investitorilor turci în economia bulgară aflată în criză. Companii din țara vecină construiesc autostrada „Liulin” și investesc masiv în energetica bulgară.

Deputații urmau să se pronunțe asupră propunerii privind organizarea unui referendum pe tema aderării europene a Turciei. Partidul extraparlamentar VMRO - naționaliștii moderați - a colectat peste 320 000 de semnături în favoarea referendumului. Ideia este sprijinită de ultranaționaliștii din partidul „Ataca” – aliat în parlament al centriștilor din GHERB.

Propunerea privind organizarea referendumului a fost practic respinsă după ce centriștii, socialiștii și etnicii turci au cerut ca înainte de adoptarea deciziei finale, să fie verificate toate cele 320 000 de semnături din petiția respectivă. Pentru a intra în ordinea de zi a parlamentului propunerea privind organizarea unui referendum trebuie să fie semnată de cel puțin 200 000 de alegători. Este necesar și acordul a două comisii parlamentare.

Dreapta din Coaliția albastră, condusă de ex-premierul Ivan Kostov, a sprijinit ideia organizării referendumului însă a cerut ca el să fie organizat după ce tratativele cu Turcia se vor încheia și Comisia Europeană se va pronunța pro sau contra candidaturii turce. Albaștrii au criticat trucurile procedurale folosite de guvernanți pentru a amâna dezbaterile. Supărați ultranaționaliștii au părăsit sala.

În timpul dezbaterilor căteva sute de simpatizanți ai naționaliștilor au scandat slogane antiturce în piața parlamentului.
XS
SM
MD
LG