Linkuri accesibilitate

„Jumătate de an am stat şi-am îngheţat acolo la primărie”


Candidata independentă Maia Laguta (Foto: ProTV Chișinău)
Candidata independentă Maia Laguta (Foto: ProTV Chișinău)

Maia Laguta: „cu oamenii de rînd pe care îi cunosc din partide pot să fac treaba, pot în Parlament să-i atrag de partea mea şi împreună să facem ce trebuie să facem”.


Candidatul independent Maia Laguta este concurentul cu nr 25 inscris in buletinul de vot. Sloganul concurentei „Jos partidele mafiote, sus deputat al poporului!”
.

Europa Liberă: Aţi acumulat la alegerile din 2005 puţin peste o mie de voturi. Credeţi că acum numărul simpatizanţilor dvs. e mai mare, e în creştere?

Maia Laguta: Am muncit în fiecare zi, din 2005, pentru binele nostru, luptînd cu toate partidele, fie cele de la putere, fie cele din opoziţie. Opoziţia e numai cu numele, pentru că nu face absolut nimic, ei sînt toţi împreună, pe dînşii îi interesează numai business-ul lor, ca să-l înmulţească, să înmulţească capitalurile. Şi de aceea, în aceste alegeri lumea mă cunoaşte de-acum, am făcut şi am jertfit foarte mult, am stat şi în închisori. Mi-au făcut vreo 20 şi ceva de dosare ilegale, şi le-am cîştigat. Dar, uitati-vă vă rog ce se întîmplă. Am solicitat, am dorit, am aşteptat în fiecare raion, în fiecare sat, în campania electorală, să discut cu oamenii noştri. Dar ce s-a întîmplat e că mi-au pus anume într-o zi, la aceeaşi oră, la trei canale, undeva în Floreşti, în Edineţ, şi aici în Chişinău, la aceeaşi oră, şi nu pot să reuşesc în toate părţile. Trebuie să aflu ce s-a făcut ca să nu pot eu să ajung la toţi în raioane.

Europa Liberă: Aveţi de cîţiva ani încoace acest rol de apărătoare a pensionarilor, dar numai a acelora care locuiesc în Chişinău. De ce îi neglijaţi pe oamenii în etate din mediul rural, de ce nu i-aţi atras şi pe ei cumva?
Pensionarii protestează la Chișinău (în februarie 2010)


Maia Laguta: Nu sînt de acord. Aşa pun partidele întrebarea ca să-mi închidă mie gura. Eu locuiesc în Chişinău, şi m-am adresat de multe ori, şi le-am zis, oameni buni, căutaţi o persoană, două, trei, cinci, ca să facă legătura cu mine, să ştiu la cine să mă duc, şi să organizez acolo lucrul lor obştesc. Nimeni n-a dorit. Eu sînt o persoană obştească, nu sînt plătită absolut de nimeni, eu folosesc tot timpul meu liber, din viaţa mea personală.

Chişinăuenii mi s-au adresat cu rugămintea ca să-i apăr, şi am putut să-i apăr, jumătate de an am stat şi-am îngheţat acolo la primărie. Dar vedeţi, toată ţara stă şi-aşteaptă ca cineva să le facă bine, de acord. Dar trebuie să schimbăm situaţia radical. Toate partidele astea sînt nişte partide mafiotice, nişte bande, şi în spatele lor stau cei care au furat toată ţara şi au pus-o în buzunarele lor. Ei doresc şi de-acum înainte să ne amăgească şi să ne fure în fiecare zi, ca să-şi înmulţească capitalurile. Eu mă adresez către tot poporul nostru, haideţi să începem de la puţin, de la un candidat din partea poporului, şi o să vedeţi c-o să reuşim să facem ceva, şi pe urmă ne-om înmulţi.

Europa Liberă: Dar cum o să rezolvaţi problemele de una singură, doar cu un singur vot în cazul în care ajungeţi în Parlament? De ce nu aţi încercat să transformaţi asociaţia dvs într-un partid, pentru că mai sînt şi alte exemple?


Maia Laguta: Într-un partid al poporului şi al clasei muncitoare, asta în primul rînd. În al doilea rînd, în partide sînt foarte mulţi oameni cinstiţi, dar ei acolo stau cu capul plecat, pentru că trebuie să se supună liderului partidului, iar acesta se supune grupurilor financiare care finanţează partidele. Eu aş putea să atrag de partea mea foarte multe persoane, din diferite partide, care întîmplător sînt folosite de către partidele acelea, sînt folosite împortiva intereslor poporului.

Europa Liberă: În 2001, dacă îmi amintesc corect, aţi început lupta cu comuniştii, ca pînă la urmă unii să susţină că aţi fi chiar un satelit al PCRM. Acum cu cine aţi putea face coaliţie?

Maia Laguta: Eu n-am început lupta cu comniştii, arătaţi-mi, vă rog, măcar un comunist în ţară. Toate partidele au îmbrăcat o mască, unii spun că-s democraţi, dar de fapt sînt nişte bande care s-au poreclit ca să deosebim un stăpîn de altul, o bandă de alta. Eu am început însă să lupt pentru drepturile noastre, indiferent de care partid este la putere. Şi poporul nostru ştie: un pic dacă n-au rătăcit viaţa, noi trebuie să ieşim şi să le dăm peste mînă.

Europa Liberă: Care concurent electoral ar fi mai aproape de ceea ce vreţi să faceţi în viitorul legislativ?


Maia Laguta: Nu-i nimeni, dintre liderii partidelor nu e absolut nimeni. Dar cu oamenii de rînd pe care îi cunosc din partide pot să fac treaba, pot în Parlament să-i atrag de partea mea şi împreună să facem ceea ce trebuie să facem, şi vă asigur c-o să facem, n-avem încotro.
XS
SM
MD
LG