Linkuri accesibilitate

România reintră în recesiune


PIB a scăzut în trimestrul III cu 0,7%, după ce în lunile aprilie- iunie înregistrase o creștere de 0,3%.

Economia Romaniei a reintrat în recesiune, potrivit datelor Institutului National de Statistica, iar reluarea cresterii economice nu poate veni fara investitii private, dupa cum avertizeaza oficialii Bancii Mondiale de la Bucuresti. Practic in trimestrul al treilea Produsul Intern Brut a scazut cu 0,7 la suta, dupa ce trimestrul anterior fusese inregistrata o crestere usoara de 0,3 la suta. Economistul sef al Bancii Nationale din Romania, Valentin Lazea considera ca in acest moment “nu mai e nici un avantaj apartenenta la comunitatea europeana” si ca singura solutie este atragerea de capital strain. “Lupta nu mai trebuie de data pentru micul tort intern, ci pentru tortul cel mare din afara”, crede oficialul Bancii Nationale, care subliniaza ca Romania nu este in competitie pentru atragerea banililor internationali doar cu tarile din regiune, Ungaria, Cehia, Polonia, si Slovacia, ci cu toate cele 192 de state ale lumii.

Economistul sef al Bancii Nationale argumenteaza ca Uniunea Europeana si-a pierdut atractivitatea, iar marile capitaluri nu mai vin spre aceasta zona, ci mai degraba o parasesc. Specialistul bancii centrale le-a explicat astazi liderilor guvernamentali ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu este un sfirsit de drum, ca nu exista nici un motiv de relaxare si ca abia acum “este un nou inceput”. Bancherul roman crede ca Uniunea Europeana “nu mai este buricul
pamintului unde vin toti banii din lume”, iar Romania trebuie sa se reorienteze si spre alte zone.

Specialistii Bancii Nationale au mai spus si pina acum ca Romania trebuie sa iasa din amortire si sa caute investitori in Asia de Sud Est, de exemplu, fiindca pe piata internationala exista “o cantitate enorma de bani”. Daca ar atrage macar un procent din acesti bani Romania s-ar putea intoarce la vremurile bune din anii 2005-2006, argumenta nu demult consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Lucian Croitoru. Tot el spunea insa ca investitorii straini se tem de instabilitate, de un sistem neclar de impozitare si de un mediu de afaceri imprevizibil, iar primul pas spre atragerea capitalurilor din afara este sa faci ordine in finantele interne.

In orice caz potrivit statisticilor in primele noua luni ale acestui an investitiile directe au scazut cu aproape 40 la suta, iar previziunile analistilor sint pesimiste pentru anul viitor: in vreme ce Fondul Monetar International si guvern roman anticipeaza o crestere economica de 1,5-2 la suta pentru 2011, specialistii independenti socotesc ca economia isi va reveni abia in 2012.
XS
SM
MD
LG