Linkuri accesibilitate

Un candidat independent și o foaie de drum clară


Gheorghe Russu: Sănătatea publică este un element extraordinar de important pentru țară.


Candidatul independent Gheorghe Russu este concurentul cu nr 23 inscris in buletinul de vot.

Europa Liberă: Lumea vă cunoaşte ca fiind printre iniţiatorii aplicării asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova şi primul director al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. De ce oamenii se plîng şi astăzi că în medicină e haos şi corupţie?

Gheorghe Russu: Cred ca atunci cînd se vorbeşte de haos e o exagerare, nu tot ce a fost făcut a fost dus pînă la capăt, dar sînt compartimente mari care s-au realizat cu succes. Hai să vorbim de medicina de urgenţă pre-spitalicească, e un compartiment care e făcut complet pe principii noi. Problema corupţiei în acest sistem este, eu aş spune, minimală...

Europa Liberă: Adică pacientul poate merge la medic fiind sigur de o investigaţie de calitate, de un tratament de calitate, neavînd ce pune pe poliţă sau în poliţă?


Gheorghe Russu: Hai să răspund la întrebări aşa cum au venit ele. Este vorba de medicina de familie, care un serviciu absolut nou pentru Moldova, şi nu e infectat de corupţie. Dacă este vorba în ce măsură e eficientă poliţia de asigurări, vreau să spun că omul în principiu poate să primească fără a plăti, dacă el este asigurat, serviciile vitale pentru sănătatea lui. Dar sînt lucruri de alt gen: derpindereas de a plăti şi de a trece în afara regulilor rămîne şi de partea pacienţilor şi deprinderea de a lua, mai ales la specialişti şi în spitale în genere, desigur că plăţile neformale persistă.

Europa Liberă: Şi cum vă explicaţi? Numai pentru faptul că salariul unui medic este mic? Am înţeles că 200-250 de dolari ar fi mărimea medie a unui salariu pe care-l ridică doctorul astăzi.

Gheorghe Russu: Să nu uităm că Moldova e o ţară săracă, şi chiar de la debutul asigurărilor salariul medicilor, a lucrătorilor medicali a crescut aproape de 4 ori, dar fără doar şi poate că cifra pe care o numiţi dvs. aşa şi este, este mică şi asta poate să fie un fenomen care stimulează corupţia într-o măsură oarecare.

Europa Liberă: Citisem undeva că sînteţi conştient că nu aveţi prea mari şanse de a răsturna istoria, dar speraţi să ajungeţi totuşi în legislativ şi să promovaţi reforme, mai ales în domeniul medical. Concret, ce reforme s-ar cere astăzi în medicină?

Gheorghe Russu: Desigur că toate fenomenele care au fost numite, şi oameni şi-au spus părerile, vin dintr-aceea că reforma nu s-a terminat cînd a plecat Russu, de exemplu, din asigurări. Ea trebuie continuată, iar eu am luat decizia, fiind specialist în acest domeniu - şi pot să spun că sînt, într-o oarecare măsură, tehnocrat - am luat decizia de a continua, pornind de la legislaţia în vigoare şi trecînd-o la un alt nivel, pentru a putea scoate toate fenomenele şi neajunsurile care sînt în sănătatea publică.

Sănătatea publică este un lucru extraordinar de important pentru ţară, pentru că omul nu se poate realiza dacă nu este sănătos. Şi aici eu am de gînd să promovez mai toate legile care sînt necesare în continuare pentru a îmbunătăţi sistemul organizatoric al ocrotirii sănătăţii, pentru a mări volumul de medicamente compensate şi gratuite, pentru că cu cît mai departe cu atît mai mult populaţia nu poate procura, pentru că cresc preţurile la medicamente în continuare.

Europa Liberă: Se zice că în domeniul farmaceutic ar lipsi mecanismele obiectiev de fromare şi control al preţurilor la medicamente, dar şi în ce priveşte calitatea produselor farmaceutice. Cine poartă vina?

Gheorghe Russu: Păi sînt organele respective. Este Comisia de medicamente de pe lîngă ministerul sănătăţii. Dar aveţi dreptate, adaosul comercial era fixat, şi farmacia nu-l putea depăşi, era fixat şi pentru distribuţiile mari. Acum medicamentele au fost scoase din lista mărfurilor social importante, iar preţurile pot să crească galopant. Şi o altă metodă de formare a preţurilor nu există. Adică amînînd una, n-a fost introdusă alta. Se spune că poate pînă la 1 ianuarie o să fie gata acest model, dar nimeni nu ştie ce conţine el.
XS
SM
MD
LG