Linkuri accesibilitate

Aderarea la UE nu transformă o ţară sau alta într-un bastion de liberalism şi democraţie


Efraim Zuroff, Centrul Simon Wiesenthal
Efraim Zuroff, Centrul Simon Wiesenthal

Interviu cu Efraim Zuroff directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim.


Mircea Țicudean l-a intervievat, după marșul de la Chișinău al Asociației ortodoxe conduse de preotul Cibric și amenințările antisemite făcute cu acea ocazie, pe Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim.

Europa Liberă: Care este reacţia dumneavoatră la marşul de miercuri, de la Chişinău?


Efraim Zuroff: Cred că este foarte trist când oamenii se simt ameninţaţi la vederea unui simbol al unei religii diferite într-un loc public, şi mai ales într-un loc public central. Întrebarea este cine se află în spatele iniţiativei (protestatarilor) şi de ce se simt oamenii ameninţaţi, de vreme ce comunitatea evreiască nu are cu siguranţă nici un fel de intenţii rele faţă de nimeni, la Chişinău şi în Moldova în general.

Europa Liberă: Cum apreciaţi reacţia primarului capitalei, Dorin Chirtoacă?

Efraim Zuroff: Cred că primarul Chirtoacă a făcut doi paşi necesari: primul, că a spus de la bun început că asociaţiile evreieşti pot ţine ceremonia (Hanukka) într-un loc central (din Chişinău), iar al doilea că vrea să stea de vorbă cu cei care se opun, ca să-i convingă că nu se confruntă cu nici un pericol şi că nu au motive să se teamă. Sper doar ca protestatarii să nu iasă învingători în ambele privinţe.
Sinagoga de la Chișinău profanată în septembrie 2010


Europa Liberă: Printr-o coincidenţă, la o zi după marşul antisemit, premierul Vlad Filat a anunţat că la anul Moldova va depune cerere de aderare la UE. Credeţi că procesul aderării va face să dispară atitudinile antisemite, rasiste etc.?

Efraim Zuroff: O să fiu foarte franc: ideea că pregătirile pentru aderarea la UE şi chiar aderarea în sine transformă o ţară sau alta într-un bastion de liberalism şi democraţie - este fantezistă. Este de ajuns să vă uitaţi la ce se întâmplă la unii din membrii est-europeni ai Uniunii, unde există probleme serioase cu extrema-dreaptă. Mă refer la (partidul) „Jobbik” din Ungaria sau la grupările neonaziste din Cehia, la atacurile împotriva romilor, antisemitism... Din păcate, aderarea la UE nu schimbă de fapt nimic în asemenea privinţe, iar calitatea de membru în UE nu preîntâmpină asemenea fenomene.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG