Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Rivalități politice - Barack Obama - John Boehner


Ședință comună a camerelor Congresului american
Ședință comună a camerelor Congresului american

„Ca personalități ți-ai zice că ar trebui să se înțeleagă. Dar politic nu au făcut-o niciodată”.


Acum ca republicanii au cistigat Camera Reprezentantilor din Statele Unite se pune intrebarea cum vor coabita cu presedintele democrat, Barack Obama. Ce se stie despre relatia intre liderii celor doua tabere ? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Relatia la care observatorii privesc este cea intre presedintele Obama si viitorul lider al Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Ce se stie este ca cei doi nu sint nici pe de parte prieteni, ci rivali politici. Boehner l-a acuzat pe Obama ca are o agenda care ucide locuri de munca. Obama la rindul lor a spus ca Boehner sperie oamenii de afaceri si chiar a ridiculizat aparitia fizica a liderului republican.

Istoria acestei relatii, fie si de scurta durata, nu lasa prea mult loc de compromis, cel putin nu aparent. Dar cei doi au si cite ceva in comun. Ambii s-au ridicat din medii modeste si ambilor le place sa joace golf. Pina acum insa, doar separat … Faptul ca Obama nu l-a invitat pe republican la o partida de golf este vazut in tabara acestuia din urma ca o insulta. Dar acesta e doar trecutul si acum observatorii spun ca de relatia intre Obama si Boehner vor depinde multe si ca e prea devreme sa anticipam cum va evolua.

Istoria profesionala a celor doi difera. Obama a fost unicul copil, crescut de mama divortata si de bunici si a ajuns sa studieze drept la Harvard. Boehner este fiul unui proprietar de bar si mai are 11 frati si surori. A fost arbitru de fotbal si basket si a condus un bulldozer, cistiging bani sa mearga la Universitatea Xavier, din Cincinnati. Dupa colegiu, Obama lucrat ca organizator comunitar la Chicago si apoi a predat drept constitutional. John Boehner a lucrat intr-o firma din Cincinnatti si a facut avere inainte de a intra in politica.

„Ca personalitati ti-ai zice ca ar trebui sa se inteleaga” – a spus deputatul republican Thaddeus McCotter, adaugind, „Dar politic nu au facut-o niciodata”. Deputatul crede ca nici nu o vor face prea curind pentru ca presiunea din interiorul partidelor e prea mare. In timpul unei intilniri la Casa Alba, la inceputul mandatului presedintelui democrat, pentru negociarea programului de stimulare a economiei, cei doi au exprimat opinii contrare cu privire la impozite, pina cind presedintele Obama i-a amintit lui Boehner, „Eu am cistigat alegerile”. Asta era atunci, acum insa replica s-ar putea intoarce impotriva celui care a rostit-o.
XS
SM
MD
LG