Linkuri accesibilitate

Tinereţe partinică


Tinereţea nu e sinonimă cu discernămîntul şi ar fi mai bine dacă se păşește în cohortele partinice la o vîrstă a maturităţii depline.


Ne-am întîlnit dis-de-dimineaţă în scara blocului. Eu ieşisem din apartament pentru a pleca la locul de muncă. El deja muncea cu rîvnă. Scotea dintr-o geantă pîntecoasă, imensă, fluturaşi electorali coloraţi pe care îi arunca apoi în cutiile poştale din scară. Era un tînăr de vreo 20 de ani, părea grăbit şi ticsea maşinal-nervos fluturaşii partinici în cutii.

„În cutia mea să nu arunci nimic!” l-am rugat şi i-am spus numărul apartamentului.
„Nici nu ştiţi ce vreau să vă arunc şi sînteţi împotrivă...” ripostă tînărul pe faţa căruia se aşternu o uşoară nemulţumire.
„Orice ar fi, nu mă interesează, sînt destul de bine informat” i-am explicat şi băiatul se conformă.

În momentul în care am ieşit însă în curte, tînărul mesager partinic mă ajunse din urmă şi mă rugă totuşi să consult fluturaşul electoral care, în opinia sa, conţinea o mulţime de adevăruri tulburătoare. I-am spus că sînt un ziarist pentru care adevărul nu are odăjdii partinice, apoi a urmat o discuţie scurtă, vie, curioasă pe alocuri.
Tînărul era un student pătruns de civism, fapt care l-a determinat să între într-un partid ale cărui fluturaşe electorale le răspîndeşte acum. E convins că tinerii trebuie să fie activi, să se implice în viaţa societăţii, să primenească ţara.

I-am spus că tinerii pot fi activi şi fără să îmbrăţişeze doctrine partinice. I-am spus că tinereţea nu e sinonimă cu discernămîntul şi că ar fi fost mai bine dacă păşea în cohortele partinice la o vîrstă a maturităţii depline. Asta dacă tot nu-şi poate imagina viaţa sa în afara partidelor. N-a fost de acord. Mi-a reproşat faptul că sînt indiferent faţă de societatea în care trăiesc. Mi-a enumerat pe degete atuurile partidului pe care îl reprezenta, mi i-a descris în culori seducătoare pe liderii partidului lui. M-a asigurat negreşit că partidul lui va pătrunde în parlament şi a plecat apoi să arunce fluturaşii în alte cutii poştale.

Iar mie tinereţea asta partinică-ritoasă mi-a lăsat un soi de gust amar. Mi-am amintit că, printr-o hotărîre de guvern, pe 17 noiembrie, Ziua Internaţională a Studentului, tinerii vor avea acces gratuit în teatre, muzee şi alte instituţii culturale. Dar va avea oare timp să frecventeze gratis teatrul sau muzeul tînărul mesager partinic, pătruns de civism, care aruncă fluturaşi electorali în cutiile poştale?
XS
SM
MD
LG