Linkuri accesibilitate

Fundamentaliști ortodocși scandalagii se tem de „asuprire”


Dorin Mereuță
Dorin Mereuță

Asociaţia tinerilor ortodocşi cere Primăriei să nu avizeze instalarea timp de o săptămînă în decembrie a menorei evreiești în grădina Ștefan cel Mare.

Cererea să interzică amplasarea menorei în centrul Chişinăului a fost adresată primăriei de Asociaţia tinerilor ortodocşi. Portalul Ştirea zilei relatează că la un protest organizat miercuri liderul Asociaţiei, Dorin Mereuţă a spus că ar fi un act de asuprire a creştinilor.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat astăzi Europei Libere că are altă părere şi că autorităţile locale vor încerca să le explice protestatarilor că trebuie să respecte libertatea confesională:

Dorin Chirtoacă: „Noi considerăm că, având în vedere prevederile constituţionale, fiecare are dreptul să-şi exprime credinţa, trebuie să arătăm mai multă credinţă, mai multă toleranţă. Noi vom discuta cu cei care-şi exprimă rezerve în speranţa că-i vom putea convinge să nu procedeze aşa cum au procedat anul trecut pentru că va avea de suferit Republica Moldova în ansamblu. Eu cred că acest lucru a fost clar anul trecut şi nu mai este necesar să fie explicat în vreun fel anul acesta. Trebuie doar înţeles şi procedat ca atare”.

Anul trecut, menora instalată cu acordul autorităţilor în scuarul Europa din grădina publică Ştefan cel Mare a fost demolată de un grup de creştini conduşi de preotul Mitropoliei Moldovei, Anatol Cibric şi strămutată într-un cartier mai îndepărtat. Preotul s-a ales cu o amendă de 600 de lei pentru demolarea menorei. Nu a fost însă singurul incident în care a fost implicat.

Împreună cu Asociaţia sa „Sfânta Maica Matroana” Cibric a iritat mai multă lume: a aruncat cu ouă în redacţia ziarului Timpul, a vorbit împotriva Zilei Independenţei, l-a bătut recent pe un cleric venit de la Moscova, iar ieri a cerut interzicerea concertelor lui Dan Bălan.

Pavel Borsevschi
Aşa încât, un grup de clerici şi profesori ai Academiei de Teologie Ortodoxă au cerut printr-o scrisoare Sinodului Mitropoliei Moldovei săptămâna trecută să se delimiteze tranşant de „agresivitatea accentuată, caracterul extremist şi duhul intolerant” a lui Cibric. Între aceştia – parohul bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău, Pavel Borşevschi, care a explicat Europei Libere motivele: „Noi am vrut să fim auziţi şi de Sinod, şi de Mitropolie, şi mai ales de întreg poporul ca să ştie că cea ce fac sau cum se comportă această organizaţie Sfânta Matroana nu este un comportament al tuturor sau nu este o poziţie a bisericii. Pentru că mulţi ne asociază şi ne întreabă: părinte de ce faceţi aşa voi? Cine noi? Eu, de exemplu, nu sunt de acord (..). Am în vedere lucrurile urâte făcute la Academie, la ziarul Timpul, cu menora tot s-au comportat urât atunci”.

Deocamdată nu există o reacţie din partea conducerii Mitropoliei Moldovei, dar anul trecut, după demolarea menorei, Mitropolia nu s-a desolidarizat de preotul Cibric.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Alexandru Pincevschi, copreşedintele Asociaţia organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti, spune că a apelat la Mitropolitul Vladimir anul trecut, dar în zadar: „Noi nu ne-am judecat cu domnul Cibric. Statul are de a face cu acţiunile domnului Cibric şi suntem siguri că, până la urmă, statul va clarifica şi acest moment. Dar, vorbind de reacţia foarte rece a Mitropoliei, noi ne-am adresat, inclusiv eu personal către Mitropolitul Vladimir. Dar reacţia a fost destul de rece. Cred că aceasta este o greşeală mare pentru că, din moment ce o dată nu sunt oprite manifestările de acest fel, ele se pot repeta de mai multe ori”.

Anul acesta, Asociaţia organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti din Moldova a solicitat primăriei Chişinăului să autorizeze amplasarea menorei tot într-o locaţie centrală unde candelabrul cu şapte sau nouă braţe să se afle timp de o săptămână cât durează hanuka, sărbătoarea evreiască a luminilor. Asociaţia a lăsat alegerea locului exact la discreţia autorităţilor locale. Dar potrivit asigurărilor verbale deocamdată primite din partea primarului Dorin Chirtoacă, menora ar putea fi amplasată fie tot în grădina publică Ştefan cel Mare, fie în scuarul Teatrului de Operă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG