Linkuri accesibilitate

G-20 de la Seul - un summit marcat de războiul valutelor


Barack Obama și președintele chinez Hu Jintao
Barack Obama și președintele chinez Hu Jintao

China și Statele Unite sunt criticate că recurgînd la devalorizarea propriilor valute își sporesc șansele de export.

În Coreea de Sud are lor summitul principalelor 20 de economii dezvoltate şi emergente din lume, aşa-numitul G-20. Un summit complicat, care stă sub semnul agravări războiului valutelor dintre China şi Statele Unite dar care face multe victime colaterale: ţările monedei unice europene sau economiile emergente. Deficite bugetare si deficite în balanţa comercială, controlul mai strict al lumii financiare, toate aceste probleme ar trebui cel puţin discutate dacă nu şi rezolvate la Seoul.

Că este o reuniune complicată şi tensionată se vede şi din faptul că agenda discuţiilor nu a fost incă finalizată. S-ar putea să fie gata după dineul din această seară. Oricum, înainte de începerea reuniunii în sine, preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu cancelara germană Angela Merkel şi cu preşedintele Chinei Hu Jintao.

Ca două dintre cele mai puternice economii din lume avem obligaţia să asigurăm o creştere puternică, echilibrată şi de lungă durată a economiilor lumii, a declarat Obama în prezenţa preşedintelui chinez. Şi cam aceleaşi remarci le-a facut şi după întrevederea cu Angela Merkel, a cărei ţară rămâne principala putere economică din Europa.

O creştere economică echilibrată şi durabilă - acestea par să fie cuvintele care definesc agenda preşedintelui Obama la reuniunea G-20. Ţeluri ambiţioase în mijlocul unui adevărat război al valutelor. De ani de zile Statele Unite în principal dar şi alte economii ale lumii acuză China ca-şi devalorizează voit moneda naţională. De ani de zile. Ceea ce a făcut să crească dezechilibrul balanţei comerciale cu Statele Unite. Şi tările Uniunii Europene.

Până acum, China a rezistat presiunilor de a-și reevalua moneda națională iar Statele Unite pot spera la Seul în sprijinul economiilor europene pentru a mări presiunile asupra Beijing-ului. Numai că Germania şi Franţa acum, acuză la rândul lor Statele Unite că urmează exemplul Chinei şi devalorizează dolarul. Disputa a fost provocată de decizia Rezervelor Federale Americane (Banca naţională) de a injecta în economie peste 600 de miliarde de dolari. Ca să stimuleze creşterea, a argumentat conducerea Rezervelor Federale. Numai că efectul secundar este desigur, devalorizarea dolarului, ceea ce pentru economia americană este bine, face exporturile mai atractive.

Un dolar slab şi care continuă să cadă este însă o veste proastă pentru ţările euro - moneda europeană se întăreşte, exporturile europene pierd din competitivitate. Totul, pe fundalul unei redresări lente după criza economică din ultimii doi ani. Şi economiile emergente, ca cea a Braziliei, au de suferit. Nu numai că monedele lor naţionale se întăresc. Dar sunt inundate de capital speculativ - care nu ajunge în economia reală, ci rămâne numai scut timp acolo, atât cât să câştige de pe urma mişcărilor de pe piaţa valutară internaţională.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG