Linkuri accesibilitate

„Jurnaliştii nu au nevoie de favorurile statului”


Aleksandr Podrabinek
Aleksandr Podrabinek

Editorialistul Aleksandr Podrabinek de la „Novaya Gazeta” respinge ideea protejării ziariștilor ruși prin lege.


Aleksandr Podrabinek este editorialist la „Novaya Gazeta” şi comentează foarte critic ideea ca jurnaliştii să fie protejaţi printr-o lege specială, pentru că, argumentează el, „jurnaliştii nu au nevoie de favorurile statului”. Un rezumat al comentariului scris de Aleksandr Podrabinek pentru Europa Liberă.



După ce s-a aflat că jurnalistul Oleg Kaşin a fost bătut crunt, a reapărut ideea unei legi speciale pentru protejarea ziariştilor. Se pare că este în discuţie un proiect de lege care va mări pedepsele pentru maltratarea unui jurnalist. Alţii vorbesc că ar putea fi amendat articolul 277 din codul penal privind „atacurile asupra personalităţilor de stat şi sociale” ca să-i acopere şi pe ziarişti. Daca amendamentul este acceptat, atacarea unui jurnalist se va pedepsi cu 12 până la 20 de ani, ca în cazul demnitarilor.

Poate că iniţial unii jurnalişti s-au bucurat. Poate că unii chiar s-au simţit importanţi: nu mai stai înghesuit cu toată lumea, ai girofar iar un atac la viaţa ta i-ar putea aduce criminalului chiar închisoare pe viaţă. Propunerile sunt însă formă fără fond. Dacă jurnaliştii ar fi protejaţi ca demnitarii, ce le-ar cere puterea în schimb ? Este de bănuit că obedienţă.

Mai mult, propunerea este necinstită pentru că demnitarii nu sunt protejaţi de lege, ci de Serviciul Federal de Protecţie şi de nu ştiu câte firme private de bodigarzi. Aşa că orice lege specială este numai o iluzie.

Jurnaliştii sunt vulnerabili nu pentru că nu sunt protejaţi de lege, ci pentru că legile existente sunt ignorate. Ce importanţă are dacă pentru atacul asupra unui jurnalist, criminalul riscă 10 sau 20 de ani atâta timp cât ştie că nu va fi prins. Sau că-şi va putea cumpăra libertatea.

Anchetatorii pot susţine că nu i-au găsit pe cei care au ucis-o pe Ana Politkovskaia. Dar este mult mai greu de crezut că nu au reuşit în cazul lui Mihail Beketov, când toate indiciile arată spre primăria din Himki. Şi mai puţin plauzibil este cazul jurnalistului Alexader Artemev, căruia i s-a rupt mâna în staţia de poliţie. Dar nu se ştie cine a făcut-o.

Poate că în spatele propunerii unei legi speciale se mai ascunde ceva şi anume intenţia autorităţilor de a ridica o barieră între jurnalişti şi restul lumii. Deputatul Boris Reynik, cel care a propus amendarea codului penal, a propus de asemenea ca jurnaliştilor să li se permită să poarte arme. Ceea ce îi va face să se simtă mai siguri. Dar de această siguranţă ar avea nevoie fiecare cetăţean.

Ca să controlezi o societate, trebuie să o dezbini. În diverse categorii, grupe de interes. Cu cât mai fragmentată, cu atât mai bine. Şi acesta este scopul adevărat al proiectului de lege privind securitatea specială a jurnaliştilor.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG