Linkuri accesibilitate

„Toate, poate, în afară de Partidul comunist...”


Gheorghe Sima
Gheorghe Sima

Gheorghe Sima (PM): „politicenii noştri de la fosta şi de la actuala guvernare practic nu au făcut nimic pentru bunăstarea oamenilor.”


Partidul Muncii este concurentul cu nr 24 inscris in buletinul de vot. Invitatul editiei de azi e Gheorghe Sima, presedintele formatiunii.

Europa Liberă: Se zice că în Moldova se poate identifica o mînă de om harnic şi hotărît doar sub conducerea unor politicieni înţelepţi. Dvs. ce credeţi despre hărnicia la moldoveni?

Gheorghe Sima: Eu consider că hărnicia este o trăsătură care ne delimitează pe noi moldovenii de multe alte naţionalităţi şi eu ţin mult la hărnicia poporului nostru care ne numim moldoveni. Pentru că sîntem în toiul alegerilor parlamentare, vrem să vedem şi care va fi hărnicia partidelor politice în tendinţa lor de apărare a bunăstării oamenilor muncii din Republica Moldova.

EL: Să fie oare moldoveanul un om harnic şi gospodar care dispreţuieşte politica şi pe politicieni?


GS: Eu cred că dacă oamenii harnici din Republica Moldova dispreţuiesc politicienii sau politica în genere, vinovate de aceasta sînt doar partidele de la fosta şi actuala guvernare, pentru că nici una din promisiunile făcute anterior practic în susţinerea bunăstării oamenilor muncii nu a fost respectată. Şi dacă exisă la cetăţeni o atitudine negativă faţă de politicieni, să ştiţi că este cu totul îndreptăţită.

EL: La alegerile din 2009, Partidul Muncii pe care-l conduceţi s-a retras din cursa electorală în favoarea pare-se a Alianţei Moldova Noastră. Bănuiesc că aţi făcut asta pentru că aţi luat în calcul atunci riscul de a nu trece pragul electoral. De ce v-ați inclus în campania de acum? Credeţi că aveţi şanse mai mari?

GS: Într-adevăr ne-am retras anul trecut din campanie, dar intenţia conducerii partidului şi a altor partide a fost de a susţine partidele democratice, de a le susţine promisiunile acestora de a veni la putere cu scopul asigurării bunăstării cetăţenilor. Dar viaţa ne-a demonstrat că aceste partide democratice s-au numit doar democratice, au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană şi nu şi-au onorat obligaţiile, şi din primele zile de guvernare această Alianţă pentru Integrare Europeană a lovit puternic în interesele şi bunăstarea celor ce muncesc. Şi soluţia este numai una: dezvoltarea Partidului Muncii ca unica formaţiune care are misiunea specială să apere bunăstarea cetăţenilor ce muncesc.

EL: Dar cine vă sînt aliaţii şi cine oponenţii politici în această campanie electorală?

GS: E foarte uşor să spunem cine ne sînt aliaţii. La alegerile parlamentare precedente, după cum aţi menţionat şi dvs., am susţinut unul dintre partidele democratice din Alianţa pentru Integrare Europeană. Şi, aşa cum am spus, acest partid şi întreaga Alianţă urma să lucreze cu mai multe rezultate în domeniul economic, politic şi social. Însă viaţa ne-a demonstrat că şi aceste partide şi întreaga Alianţă au promovat o politică evident antisocială. De aceea, noi vedem viitoarea coaliţie doar cu partidele democratice, dar cu acele partide democratice care sînt orientate spre creşterea bunăstării oamenilor muncii şi nu invers.
Gheorghe Sima, președinte al Partidului Muncii


EL: Care sînt aceste partide?

GS: Partidele democratice toate, poate, în afară de partidul comunist.

EL: Recent, v-aţi arătat convins că alegerile parlamentare anticipate vor pune capăt conflictului dintre partide pentru că, şi aici vă citez: „alegerea şefului statului s-a transformat într-un conflict primejdios care a spulberat comunicarea şi dialogul dintre partidele parlamenatre”. Va fi altfel după 28 noiembrie?


GS: După 28 noiembrie mai există riscuri foarte mari, pentru că se creează situaţia cînd numărul mandatelor în Parlament va fi cam 50 la 50. Şi aceasta nu spulberă intensitatea relaţiilor negative de astăzi între fosta şi actuala guvernare. De fapt situaţia este cu mult mai rea, şi eu consider că este un conflict între fosta şi actuala guvernare care nu e politic, e un conflict între cei de la fosta guvernare care au comis furturi şi acum se bat pentru obţinerea puterii politice pentru a evita răspunderea penală, şi este conflict între actualii guvernanţi din Alianţa pentru Integrarea Europeană, care de asemenea venind la putere au comis furturi din contul statului şi se bat şi ei să-şi păstreze influenţa politică pentru a evita răspunderea penală.

EL: Aveţi probe?

GS: Probele sînt publicate în mass media noastră liberă şi independentă. Peste tot sînt probe. Şi proba cea mai mare este că politicenii noştri de la fosta şi de la actuala guvernare practic nu au făcut nimic pentru bunăstarea oamenilor, absolut nimic.
XS
SM
MD
LG