Linkuri accesibilitate

Marș al adepților Asociației tinerilor ortodocși la Chișinău cu iz antisemit


O asociaţie ortodoxă ameninţă să înlăture şi anul acesta menora pe care comunitatea evreilor planifică să o instaleze în centrul Chişinăului pe 1 decembrie, când începe sărbătoarea evreiască hanuka. Portalul Ştirea zilei relatează că aproximativ 400 de membri ai Asociaţiei tinerilor ortodocşi au mărşăluit miercuri prin capitală cerând autorităţilor locale să interzică instalarea menorei, un candelabru cu 7 sau 9 braţe, în centrul oraşului.
Preşedinta comunităţii evreieşti, Marina Lekarteva spune că se află în aşteptarea unui răspuns din partea primarului Dorin Chirtoacă. El ar fi promis să autorizeze instalarea menorei fie Scuarul Europei din grădina publică Ştefan cel Mare, fie cel al Operei Naţionale.
Anul trecut, pe 1 decembrie, o mulţime de creştini conduşi de preotul Mitropoliei Moldovei, Anatol Cibric au demontat menora din grădina publică. Incidentul antisemit a atras critici internaţionale. Autorităţile moldovene şi-au exprimat regretul faţă de incident, dar nu au luat măsuri pentru a reinstala menora în centrul capitalei, în timp ce preotul Cibric a fost amendat.
XS
SM
MD
LG