Linkuri accesibilitate

Extinderea UE - o chestiune de credibilitate de ambele părți


Stefan Fulle
Stefan Fulle

Stefan Fulle: Nu doar țările candidate trebuie să fie pregătite pentru aderare, și UE trebuie să fie pregătită 100% să primească noi membri.


Cel mai important document produs de Comisia Europeana referitor la extindere pune accent pe credibilitate. Comisia Europeana considera ca proiectul Uniunii Europene trebuie sa ramana credibil atat in fata tarilor candidate cat si fata de tarile membre.

„Credibilitatea este o strada cu doua sensuri”, a spus in aceasta seara in cadrul unei conferita de presa comisarul Fulle. „Indrumarea politica si conditionarea stricta sunt doua fete ale unei singure monezi” a explicat el folosindu-se de o metafora.

In stransa legatura cu sus numitul concept de credibilitate, mai ales in fata tarilor membre, este procesul de liberalizare a vizelor in Balcanii de Vest care se produce prin conditionarea tarilor respective de a face reforme.

Pe fondul unei oboseli legate de extinderea UE, inregistrata mai ales in randul statelor vechi din Uniunea Europeana, comisarul Fulle a simtit nevoia sa explice de ce UE are nevoie in continuare sa se extinda. „Extinderea favorizeaza pacea si stabilitatea in UE, face din UE un loc sigur, ne face mai puternici si ne premite sa ne asumam rolul de actor global”, a detaliat Fulle.

Desi in tarile candidate s-au inregistrat progrese, guvernanta Bosniei Hertegovina si problema numelui fostei Republici iugoslave a Macedoniei, precum si diferendele cu privire la statutul Kosovo reprezinta inca santiere de lucru in Balcanii de Vest. La acelasi capitol al punctelor nerezolvate inca se afla si libertatea de expresie in tarile candidate.

„Insa nu doar tarile candidate trebuie sa fie pregatite pentru aderare. Si UE trebuie sa fie pregatita 100% sa primeasca un nou membru”, a punctat comisarul Fulle.

Referitor la situatia economica, documentul evidentiaza ca cele mai putin afectate de criza economica se dovedesc a fi Kosovo si Macedonia, tari prea putin conectate la piata externa. Deosebit de afectata este in schimb, cea mai prospera tara din regiune aflata, de altfel, cu un picior in interiorul Uniunii Europene, Croatia, iar acesteia i se adauga Serbia, Muntenegru si Bosnia-Hertegovina. Insa Croatia mai are de lucrat la capitolul judiciar, in cooperare cu tribunalul pentru crime de razboi de la Haga, la cel privind competitia si la cel privind navigatia.

In problema vizelor, se pare ca Kosovo, tara care ar urma dupa Bosnia Hertegovina si Albania, ar urma sa fie inclusa in sistemul de Viza-waiver daca se angajeaza sa isi reprimeasca cetatenii emigrati in tarile Uniunii Europene.

Serbiei i se recomanda insistent sa coopereze cu Tribunal pentru fosta Iugoslavie - conditie esentiala pentru negocierile de aderare. „Indemnam Serbia sa adopte o atitudine mai constructiva cu privire la Kosovo”, a mai spus Fulle.

Bosniei-Hertegovina i se cere sa formeze cat mai grabnic un guvern care sa fie devotat viitorului tarii in cadrul UE si sa isi alinieze Constitutia la Conventia Europeana pentru Drepturile Omului.

Comisia recomanda deschiderea negocierilor cu Albania si Muntenegru dupa indeplinirea criteriilor de la Copenhaga.

In afara de Balcanii de Vest ar mai fi Islanda si Turcia. Comisarul Fulle a spus ca Ankara nu si-a reformat suficient constitutia, subliniind ca este urgent ca Turcia sa faca progrese catre normalizarea relatiilor bilaterale cu Cipru.
XS
SM
MD
LG