Linkuri accesibilitate

Infirmarea prezumtivei agende iredentiste a României


Înmormîntarea lui Adrian Păunescu - triumful Românei kitsch.


Prezenta la Bucuresti a premierului moldovean Vlad Filat, cu ocazia summit-ului Dunarii, are astazi ecouri in Adevarul si in Evenimentul zilei. Adevarul se refera la intalnirea premierului cu studentii basarabeni, carora le-a vorbit despre evolutiile din ultimul an din Republica Moldova. Nu este trecut sub tacere incidentul stingerii luminii in sala. Vlad Filat l-a depasit continuand sa vorbeasca la lumina camerelor de luat vederi, dupa cum noteaza Adevarul.

In Evenimentul zilei sunt citate declaratiile ministrului roman de externe Teodor Baconschi legat de semnarea tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Acest document „descurajeaza afirmatiile provind presupusa agenda iredentista a Romaniei” – a spus seful diplomatiei de la Bucuresti, care a insistat ca tratatul nu consfinteste frontiera dintre cele doua tari, ci doar colaborarea si asistenta reciproca in problemele de frontiera. Articolul prezinta si cateva elemente concrete comunicate la reuniunea reprezentantilor a 14 state interesate de strategia Dunarii: Romania a propus proiecte in valoare de 9 miliarde de euro. Ele vizeaza Bazinul Dunarii, al Tisei, dar si probleme de mediu si infrastructura. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a anuntat cu acest prilej ca Uniunea Europeana disponibilizeaza pentru zona dunareana 95 de miliarde de euro.

Ziarele romanesti continua sa discute despre moartea poetului Adrian Paunescu. Gandul l-a invitat pe filosoful Andrei Cornea sa explice de ce a ales sa se refere critic la Paunescu chiar in ziua inmormantarii acestuia. Interventia sa, gazduita de postul national de televiziune, a fost urmata de atacuri virulente din partea unor politicieni, persoane publice sau fani ai poetului. „Eu stiu ca se spune despre morti numai de bine. Dar asa cum politicienii si persoanele publice nu au dreptul la intimitate, nu au dreptul nici la intimitatea mortii. Am spus aceste lucruri pentru ca nu le spunea nimeni. Cei care l-au elogiat pe Paunescu au ocupat ecranele posturilor tv, iar ceilalti au fost siliti sa taca”, a declarat Andrei Cornea in Gandul. In opinia sa, Paunescu si-a iubit tara, dar nu a fost patriot. A fost un poet mediocru si un geniu manipulator de mase.

Intr-un comentariu din Evenimentul zilei, Sorin Ionita apreciaza, la randul sau, ca inmormantarea lui Adrian Paunescu a fost, de fapt, triumful Romaniei kitsch si al ceausismului.
XS
SM
MD
LG