Linkuri accesibilitate

Președintele Băsescu cere opoziției să accepte un armistițiu


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Rămîne de văzut dacă și cît de repede poate fi refăcută comunicarea politică dintre putere și opoziție.


Opozitia din Romania boicoteaza lucrarile parlamentului si incearca sa blocheze principalele legi de care depinde pe de alta parte continuarea acordului de finantare cu Fondul Monetar Internatonal. De aceea presedintele Romaniei, Traian Basescu le-a cerut liberalilor si socialistilor, aflati in opozitie, un armistitiu de 30 pina la 45de zile, in asa fel incit odata cu inchiderea acordului FMI, tara sa iasa din criza si sa reintre in zona de credibilitate in peisajul economic international. Romania s-a angajat in fata reprezentantilor Fondului ca va finaliza repede bugetul de stat pe 2011, Legea salarizarii unice si legea care reformeaza sistemul de pensii. Arcul guvernamental ar avea suficiente voturi pentru a trece cele trei legi, dar daca ar avea si sustinerea opozitiei, lucrurile ar fi nu doar mai simple, ci si mult mai credibile. Pina la urma specialistii Fondului ar vrea sa se asigure ca legile propuse, prin care se reduc masiv cheltuielile bugetare, vor fi ireversibile, ceea ce ar insemna obligatoriu si aderarea opozitiei la aceste reforme, care sint in acelasi timp extrem de nepopulare.

In schimbul armistituiului socialistii si liberalii cer capul presedintei Camerei deputatilor, Roberta Anastase, acuzata de opozitie ca a fraudat votul pentru legea pensiilor. Deocamdata formatiunile din arcul guvernamental nu par dispuse sa cedeze, desi presedintele Romaniei invoca interesul national pentru punerea in aplicarea a moratoriului.

Discursul lui Traian Basescu din Parlamentul Romaniei a avut loc in absenta Opozitiei, semn ca politica autohtona este impotmolita in aceeasi masura de actiunile opozitiei, ca si de cele ale puterii. Mesajul presedintelui ar putea insa indica fortelor parlamentare ca a venit momentul sa se aseze la masa tratativelor, dar ramine de vazut daca si cit de repede poate fi refacuta comunicarea politica dintre cele doua tabere.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG