Linkuri accesibilitate

9.11 - Chișinău: Suspendarea din funcție a generalului Alexei


Generalul Nicolae Alexei la tribuna Parlamentului în 2005
Generalul Nicolae Alexei la tribuna Parlamentului în 2005

Anchetatorii Procuraturii îl acuză pe Alexei de abuz de serviciu și calomnierea unor înalți demnitari.


9 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Suspendarea din funcție a generalului Alexei.

Dan Ionescu: Unul dintre personajele cele mai controversate din structurile puterii de la Chişinău, generalul Nicolae Alexei, a fost îndepărtat astăzi din funcţie. Relatează Alexandru Eftode.

Guvernul l-a suspendat pe generalul Nicolae Alexei din funcţiile de ministru adjunct de Interne şi şef al Departamentului pentru combaterea crimei organizate şi a corupţiei la solicitarea Procuraturii generale, care-l anchetează penal. Primul ministru Dumitru Braghiş a făcut publică această decizie a Guvernului astăzi, în cadrul unei întrevederi cu ziariştii. Procuratura şi-a motivat cererea de a-l suspenda din funcţie pe generalul Nicolae Alexei prin faptul, că acesta ar putea să influenţeze justiţia.

Anchetatorii Procuraturii îl acuză pe Alexei de abuz de serviciu şi de faptul că i-ar fi calomniat pe speakerul Dumitru Diacov şi fiica acestuia, pe fostul ministru de Interne, Victor Catan, şi pe fostul vicepremier, Nicolae Andronic. Procuratura susţine că Nicoale Alexei, în calitate de şef al Departamentului anticorupţie, a vândut produse alcoolice şi ţigări sechestrate de la contrabandişti, iar banii obţinuţi i-a utilizat impropriu, cumpărând fără aprobare echipament şi automobile pentru Departamentul său şi achitând salariile angajaţilor. Dosarul lui Alexei urmează a fi examinat în curând pe fond de către Curtea Supremă de Justiţie. În cazul în care va fi găsit vinovat, el urmează să fie amendat şi destituit din funcţiile pe care le deţine.

Acum un an şi jumătate Nicolae Alexei a prezentat, într-o şedinţă cu uşile închise a Parlamentului, un raport despre activitatea Departamentului anticorupţie, acuzându-i pe Nicolae Andronic şi Victor Catan de afaceri ilicite. Alexei a repetat acuzaţiile şi în presă. Ulterior el a fost protagonistul unui documentar, realizat de televiziunea moscovită NTV, susţinând faptul, că a prins-o în flagrant pe fiica preşedintelui Parlamentului, Natalia Diacov, cu un lot important de ţigări de contrabandă.

Şeful Departamentului anticorupţie, numit în această funcţie de către preşedintele Lucinschi, a declarat în repetate rânduri că acuzaţiile de calomniere, care i se aduc, sunt nefondate. Nicolae Alexei susţine că este o persoană incomodă pentru înalţi demnitar de stat implicaţi în afaceri ilicite. Anume din acest motiv Procuratura generală, controlată de către majoritatea parlamentară, i-ar fi intentat dosarul penal. La rândul lor, oponenţii lui Alexei spun că acesta este o unealtă politică a preşedintelui Lucinschi.

Deocamdată nu există o reacţie a Preşedinţiei la decizia Guvernului de a-l suspenda din funcţie pe Nicolae Alexei. Să amintim, că Procuratura generală a cerut suspendarea din funcţie a acestuia şi în primăvară, însă solicitarea a fost respinsă. Întrebat de ce Guvernul şi-a motivat acum poziţia, primul ministru Dumitru Braghiş, a răspuns: „Conform regulilor, persoana poate fi suspendată din funcţie la etapa de anchetă sau de examinare a cazului în judecată. Deci, când a fost adresarea respectivă a Procuraturii generale practic ancheta deja era terminată, era încheiată ancheta. Şi noi am aprobat decizia aceasta în legătură cu faptul, că este în examinare acest caz la Curtea Supremă de Justiţie.”

Presa de la Chişinău a scris astăzi, că primul ministru a acceptat suspendarea lui Nicolae Alexei la insistenţa Biroului permanent al Legislativului şi a preşedintelui Parlamentului, care l-ar fi ameninţat cu demisia. Aceste afirmaţii au fost dezminţite astăzi de spicherul Dumitru Diacov. Odată cu suspendarea lui Nicolae Alexei, în Parlament s-a pus problema demisiei directorului Serviciului de informaţie şi securitate, Valeriu Pasat.

La fel ca şi Alexei, Pasat este considerat drept o persoană apropiată preşedintelui Petru Lucinschi, de către care a fost numit în funcţie. Deputatul comunist Ilia Stamat a propus ieri, la şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, demiterea lui Valeriu Pasat, căruia i-a reproşat „promovarea unei politici de cadre incorecte, astfel încât cei mai buni angajaţi au fost eliberaţi din funcţie, sau părăsesc serviciul.” Pasat a respins aceste acuzaţii, iar Comisia a respins, cu cinci contra trei voturi, solicitarea deputatului Stamat.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG