Linkuri accesibilitate

Arbil: tentativă de depășire a crizei politice irakiene


Tentativa de conciliere de la Arbil
Tentativa de conciliere de la Arbil

Prima reuniune publică între blocul kurd, cel şiit şi cel sunit din Irak după alegerile din luna martie.

Liderii principalelor blocuri politice din Irak s-au întîlnit în încercarea de a găsi o ieşire din blocajul generat de incapacitatea de a forma un nou guvern, care durează de opt luni. Reuniunea nu a ajuns însă la rezultatul dorit.

Întîlnirea din capitala regională kurdă Arbil a fost prima reuniune publică între blocul kurd, cel şiit şi cel sunit din Irak, după ce alegerile din luna martie nu au avut ca rezultat o majoritate clară în parlamentul de la Bagdad.

Fostul premier irakian Iyad Alawi a explicat că din punctul de vedere al blocului său politic Al-Iraqiyah, principala problemă este definirea a ceea ce înseamnă cu adevărat un parteneriat naţional, anume crearea unei entităţi echilibrate, care să nu ia în considerare nici un fel de distincţie sectară sau bazată pe afilierea la o regiune anume sau la un grup etnic. „Trebuie să fim toţi irakieni într-o ţară numită Marele Iraq”, a mai spus Alawi.

La reîuniunea de luni de la Arbil a luat parte şi principalul rival al lui Iyad Alawi, actualul premier Nuri al-Maliki.

După 90 de minute de discuţii, liderii formaţiunilor politice irakiene au decis reluarea convorbirilor marţi.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG