Linkuri accesibilitate

Tratatul de frontieră - de la surpriză la sinteză


Funeraliile naționale ale unui ipocrit (România liberă)

Informatia ca Romania si Republica Moldova vor semna astazi la Bucuresti tratatul de frontiera a parcurs in cateva ore pe site-urile ziarelor drumul de la surpriza la sinteza. Nu doar Bucurestiul, dar nici Chisinaul nu anuntase nimic despre semnarea documentului. Ziarul Adevarul si portalul de stiri Hotnews au preluat imediat informatia din alocutiunea presedintelui Comisiei Europene la deschiderea summit-ului Dunarii organizat la Bucuresti. A trecut ceva timp pana ce Ministerul roman de Externe sa confirme cuvintele lui Jose Manuel Barroso. Pe parcursul zilei, presa de la Bucuresti a readus in pagina indiciile care anuntasera totusi anterior evenimentul. La jumatatea lunii trecute presedintele roman Traian Basescu admitea ca acest tratat ar putea fi semnat, pentru a retrage comunistilor moldoveni eternul argument ca Romania vrea sa anexeze Republica Moldova. Si cancelarul german Angela Merkel a vorbit recent la Bucuresti despre tratat ca despre un dosar ca si rezolvat.

Romania libera publica un document co-semnat de ministrul roman de externe Teodor Baconschi si care sintetizeaza strategia Dunarii, asa cum a fost ea prezentata si dezbatuta la summit-ul de la Bucuresti, in prezenta celor 22 de delegatii straine. Strategia subliniaza intre altele necesitatea stimularii transportului fluvial, precum si a dezvoltarii unei piete regionale de energie. Interconectarile dintre state vecine – intre care Romania si Republica Moldova – vor avea un impact pozitiv pe dimensiunile securitatii energetice si de protectie a mediului” - se arata in sinteza publicata de Romania libera.

Intr-un articol despre funeraliile nationale la moartea poetului Adrian Paunescu, Cristian Dan Turturica observa ca “în Trecut poţi să minţi milioane de oameni, iar la moartea ta să fi jelit de cei pe care i-ai minţit. În Trecut poţi să plângi la microfon de mila oamenilor care suferă de frig şi de foame, spunându-le că îi înţelegi, în timp ce în bârlogul tău te îndopi fără măsură şi strângi averi. Iar la moartea ta nimeni să nu spună cât ai fost de ipocrit”. Straniul portret de victima a regimului comunist, pe care i l-a compus in ultimele zile lui Paunescu o parte a presei din Romania, ii starneste jurnalistului de la Romania libera urmatoarea reflectie: “cine mai are nevoie de Viitor când Trecutul este aşa de dulce?! Şi de lipsit de griji ca însăşi Moartea”.
XS
SM
MD
LG