Linkuri accesibilitate

Liberalizarea vizelor UE pe termen scurt pentru albanezi și bosniaci


Tirana
Tirana

Cecilia Malmstrom, comisar UE pentru afaceri interne, a precizat că toate ţările implicate în programul de liberalizare trebuie să combată imigrația ilegală.

De la mijlocul lui decembrie, cetăţenii din Albania şi Bosnia Heţegovina nu vor mai avea nevoie de vize pentru ţările Schengen, dacă vor să meargă acolo pentru vizite scurte de pînă la trei luni. Liberalizarea regimului de acordare a vizelor a fost decisă astăzi, la reuniunea miniştrilor de interne europeni. Dar are ataşată şi o serie de condiţii. În primul rând, vor beneficia de această liberalizare numai cei care au paşapoarte biometrice şi fotografii digitale.

Cecilia Malmstrom, comisara europeană pentru afaceri interne, a ţinut să precizeze că este nu numai un moment istoric pentru Albania si Bosnia, dar şi un semnal politic puternic. Numai că liberalizarea vine şi cu alte condiţii, între altele ca toate ţările din Balcanii de vest să se controleze reciproc, pe lîngă controlul european, pentru a combate orice tentativă de abuz.

Tot Cecilia Malmstrom a explicat că toate ţările implicate în programul de liberalizare a regimului de acordare a vizelor trebuie să controleze situaţia. Este vorba în primul rând de combaterea imigraţiei ilegale. Şi a dreptului la azil. Anul trecut, după ce Serbia, Macedonia şi Muntenegru au primit acelaşi regim preferenţial în acordarea vizelor, a crescut substanţial numărul celor care au cerut azil în Uniunea europeană, venind din aceste ţări.

Melchior Wathelet, secretarul de stat belgian pentru interne şi migraţiune, a avertizat că orice abuz constatat poate determina Comisia europeană să ia măsuri de oprire a fenomenului. În alte cuvinte, procesul de liberalizare este reversibil.

Albania şi Bosnia, alături de celelalte ţări din Balcanii de vest, speră să fie admise în Uniunea Europeană dar reformele sunt foarte lente, în parte datorită corupţiei, în parte datorită tensiunilor interetnice. Albania este blocată de tensiunile dintre majoritatea şi opoziţia parlamentară, provocată de controversatele alegeri din 2009. Iar Bosnia încă are de luptat cu tensiunile dintre sârbi, croaţi şi bosniacii musulmani.

Până acum, Uniunea Europeană a descurajat Bosnia să depună o cerere oficială de admitere în UE. Albania a depus o astfel de cerere dar este de aşteptat să fie refuzată, la reuniunea Comisiei Europene din această săptămână.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG