Linkuri accesibilitate

Ziarist incomod (Kommersant) molestat la Moscova


Oleg Kashin
Oleg Kashin

Maltratarea lui Oleg Kaşin prezintă asemănări cu cazul Mikhail Beketov, bătut în primăvara lui 2008 când investiga afacerea Himki.

Jurnalistul rus Oleg Kaşin de la ziarul Kommersant se află în stare gravă la spital pentru a treia zi, după ce a fost bătut cu bestialitate în primele minute ale zilei de sâmbătă lângă locuinţa sa din centrul Moscovei. Duminică mai mulţi jurnalişti au colectat semnături pentru un apel adresat preşedintelui Dmitri Medvedev, în care cer ca făptaşii să fie găsiţi şi traşi la răspundere. Colegii săi nu se îndoiesc că jurnalistul a fost bătut pentru că relatase despre subiecte sensibile, ca protestele anti-guvernamentale.

Redactorul şef al ziarului Kommersant, Mihail Mihailin atrage atenţia asupra faptului că cei care l-au bătut pe Oleg Kaşin i-au rupt degetele de la mâini. „Este evident că nu le era pe plac ceea ce scria”, a declarat Mihailin serviciului rusesc al postului nostru de radio. „Huliganismul şi jaful se exclud, pentru că Oleg avea la el sâmbătă echipamente costisitoare – un iPod, telefonul mobil, bani, acte şi toate au rămas intacte, agresorii nu i le-au luat. Atacul se explică exclusiv prin activitatea sa profesională”, spune redactorul şef. „Oleg este corespondentul nostru special şi efectua diferite investigaţii, inclusiv despre organizaţii informale de tineret”.

Când au ajuns la locul atacului la 40 de minute după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, medicii l-au găsit pe Oleg Kaşin zăcând în apropierea blocului său din centrul Moscovei. La examinarea medicală s-au descoperit: două coaste şi un picior rupte, craniul fracturat la tâmplă, comoţie cerebrală gravă, sânge în plămâni, degetele rupte la încheieturi, unul dintre care a fost ulterior amputat.

Atacul a fost înregistrat de o cameră de supraveghere iar imaginile au ajuns şi au fost difuzate de un portal pe internet. Din imagini se poate vedea cum Oleg Kaşin este atacat de doi indivizi, doborât la pământ şi snopit metodic în bătaie cu ceea ce pare a fi o rangă timp de aproximativ două minute.

Poliţia a început o anchetă calificând atacul drept tentativă de omor. Anchetatorii i-au chestionat duminică pe colegii şi prietenii lui Kaşin, dar aceştia spun că întrebările adresate fie confundau protestele despre care relatase jurnalistul, fie încercau să scoată la iveală dacă Kaşin avea vreo relaţie extraconjugală.

La redacţia ziarului Kommersant versiuni sunt mai multe. Când au aflat ştirea, mulţi s-au gândit imediat la Molodaya Gvardia, aripa tânără a partidului puterii Rusia Unită, care l-a ameninţat deschis pe Kaşin în luna august. Într-un articol pe pagina sa de internet, Molodaya Gvardia scria că "jurnaliştii-trădători trebuie pedepsiţi” şi îl numeau pe Kaşin printre aceştia.

Alţii au atras atenţia asupra asemănărilor cu atacul de joia trecută împotriva activistului Konstantin Fetisov care protestase împotriva distrugerii pădurii de la Himki pentru construcţia autostrăzii Moscova - St. Petersburg. Şi mai asemănător li se pare celor de la Kommersant cazul jurnalistului local Mikhail Beketov, bătut în primăvara lui 2008 când investiga afacerea Himki. La fel ca Oleg Kaşin, Beketov a fost lăsat într-o baltă de sânge, cu degetele rupte.

Organizaţii ale jurnaliştilor au cerut autorităţilor să-i găsească şi tragă la răspundere pe ce vinovaţi. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut procurorului general Iurii Ciaika să urmărească ancheta personal şi să se ia măsurile necesare pentru a descoperi crima. Organizaţia internaţională Reporteri fără Frontiere a îndemnat autorităţile să dea dovadă de „voinţă politică reală” pentru apărarea presei independente.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG