Linkuri accesibilitate

Televiziunea NIT pe cale de a fi sancționată din nou


Gheorghe Gorincioi: „Postul privat de televiziune NIT a avut deja mai multe sancţiuni la capitolul asigurarea pluralismului de opinie şi a echilibrului social-politic.


Consiliul Coordonator al Audiovizualului, pe scurt CCA, a spus astăzi că poate sancţiona din nou postul de televiziune NIT acuzat că încalcă pluralismul de opinie la reflectarea campaniei electorale. După monitorizarea posturilor de televiziune cu acoperire naţională, CCA a constata că NIT ar face campanie în favoarea Partidului Comuniştilor şi împotriva celorlalţi concurenţi electorali.

Astăzi, CCA a acordat trei zile NIT-ului ca să-şi schimbe politica de reflectare a campaniei, a declarat Europei Libere, preşedintele instituţiei, Gheorghe Gorincioi: „Postul privat de televiziune NIT a avut deja mai multe sancţiuni la capitolul asigurarea pluralismului de opinie şi a echilibrului social-politic. Spre regret, nu s-a conformat deciziilor adoptate de Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Noi i-am fixat o perioadă de reabilitare ca să intre în legalitate”, spune preşedintele CCA .

Până acum, NIT a primit câteva avertizări publice şi i-a fost retras dreptul să difuzeze, o perioadă scurtă, anunţuri publicitare.

Va urma retragerea licenţei de emisie a postului NIT, aşa cum speculează câteva agenţii de ştiri? Gheorghe Gorincioi a declarat Europei Libere că nu: „Nu, fiindcă nu sunt prezente toate premizele pentru a adopta o asemenea decizie. Nu face afirmaţii apriori fiindcă nu ştiu dacă acest post se va confirma sau nu deciziilor noastre”.

Îşi va schimba NIT politica de reflectare a campaniei electorale în următoarele trei zile? Directoarei postului, Adela Răileanu a declarat Europei Libere că nu: „Decizia de astăzi a domnilor de la CCA este de fapt una care depăşeşte nu doar limitele legale, dar şi cele morale. Ei ne cer să fim corecţi, dar de fapt – să fim orbi. Domnii de la CCA, care au şi mandate valabile, şi mandate expirate ne cer de fapt ca, de astăzi, să închidem ochii la tot ceea ce deranjează actuala putere”, spune Adela Răileanu.

Mandatele expirate la care se referă ea aparţin membrilor Consiliului, Carmelia Albu şi Valeriu Soltan. Mandatele au expirat unul la sfârşitul lunii octombrie şi altul la începutul acestei luni. Dar, aşa cum Parlamentul a fost dizolvat şi nu are cine numi membrii noi, legea le oferă celor vechi dreptul să-şi exercite în continuare funcţia până la înlocuire.

Directoarea NIT consideră că postul său este atacat pe nedrept de Consiliu: „Pot să vă spun doar atât: noi nu ne vom trăda telespectatorii”, a declarat Adela Răileanu.

Întrebată dacă respinge afirmaţia că postul NIT mediatizează numai Partidul Comuniştilor şi platforma acestui partid, Adela Răileanu a răspuns că postul său a prezentat şi platformele altor partide, dar nu cu invitaţi din partea partidelor, ci prin dezbaterea platformelor de către analişti.

Asociaţia Presei Electronice este o organizaţie neguvernamentală care urmăreşte comportamentul posturilor de radio şi televiziune în campania electorală. Expertul acestei asociaţii, Vasile State a declarat Europei Libere că avertismentele transmise de autorităţile audiovizuale televiziunii NIT i se par justificate. „Îi înţeleg pe cei de la NIT. Sunt colegi de-ai noştri, jurnalişti, iar noi am susţinut întotdeauna jurnaliştii în relaţiile cu autorităţile de reglementare, cu CCA. Dar când mediatizezi masiv un partid, îl susţii pe faţă şi le denigrezi pe celelalte, iar aceste lucruri apar într-un raport de monitorizare, atunci este normal ca CCA să adopte sancţiuni”, spune Vasile State de la Asociaţia Presei Electronice.

Cele trei zile primite de NIT ca să-şi corecteze tirul din campanie expiră săptămâna viitoare. Gheorge Gorincioi, preşedintele CCA a declarat Europei Libere că decizia să fie sau nu sancţionat postul de televiziune va fi luată miercuri.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG