Linkuri accesibilitate

UDMR amenință să părăsească guvernul (Adevărul)


Sondajul de opinie CBS-Axa analizat de presa bucureșteană.


Intr-un articol scris la moartea lui Adrian Paunescu, Horia Ghibutiu, de la Evenimentul zilei, aminteste ca poetul a fost, „profesor de limba romana si de istorie a neamului pentru basarabeni”. Formularea ii apartine de fapt lui Grigore Vieru, precizeaza jurnalistul, care considera ca, pentru cei de dincolo de Prut, Paunescu a tinut adesea loc de o Romanie “careia sa-i pese de ei”.

Doua ziare romanesti – Adevarul si Evenimentul zilei – publica date din cel mai recent sondaj de opinie din Republica Moldova. Adevarul comunica preferinta moldovenilor pentru Vladimir Voronin, creditat drept cel mai popular politician de 21% dintre respondenti, precum si clasamentul necomentat al optiunilor pentru partidele politice: in frunte, comunistii, cu 39%, urmati pana la pragul deintrare in parlament de trei dintre partidele aliantei aflate la putere: liberal-dmeocratii, democratii si liberalii. Evenimentul zilei pune oarecum in context aceste rezultate, aratand ca cele trei partide din Alianta pentru Integrare Europeana promit in sondaj 59 de mandate din cele 61 necesare alegerii presedintelui. In stire figureaza si datele care reflecta impartirea practic egala a moldovenilor in sustinatori ai apropierii de Uniunea Europeana si, respectiv, de Rusia.

Cea mai comentata informatie politică romaneasca este amenintarea maghiarilor ca ar putea parasi coalitia de guvernare de la Bucuresti. Ion M. Ionita, de la Adevarul crede ca UDMR suspecteaza Partidul Democrat Liberal ca ar fi jucat la doua capete: le-ar fi promis rezolvarea vechilor cereri privind invatamantul in limba minoritatii maghiare, dar s-ar fi asigurat ca legea va fi respinsa de Curtea Constitutionala. Fals, arata Rodica Ciobanu in Gandul. Decizia Curtii s-ar explica mai degraba prin interesele personale ale unora dintre judecatori, angrenati in activitate universitara.

In sfarsit, pentru Cristian Campeanu, de la Romania libera, gestul udemeristilor de a ameninta intr-un moment de criza cu iesirea de la guvernare este „meschin”. Comentatorul crede ca, pentru Romania, trebuie gasita urgent „a treia cale” politica, dupa ce PDL sufera eroziunea guvernarii si s-a prabusit in sondaje, iar opozitia nu tine cont de interesele tarii.
XS
SM
MD
LG