Linkuri accesibilitate

Clasa politică trebuie să înceapă prin construirea unui consens


Eurodeputata Laima Andrikiené
Eurodeputata Laima Andrikiené

Interviu cu Laima Andrikiené, membru EURONEST, vicepresedinte al Comisiei pentru drepturile omului din cadrul PE.


Europarlamentara lituaniană Laima Andrikiené face parte dintr-o structură numită EURONEST care este componenta parlamentară a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Ea a fost în Moldova de mai multe ori la alegerile trecute. Într-un interviu acordat corespondentei noastre la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, ea îndeamnă clasa politică moldoveană la consens indiferent ce se întâmplă la următoarele alegeri:

Europa Libera: Dna Andrikiené, nu peste mult timp moldovenii vor merge la vot. Cum ar trebui sa astepte aceste noi alegeri? Cu teama, cu grija, cu speranta, poate cu mai multa responsabilitate?


Laima Andrikiené
: Cand la alegerile din 2009 si 2005 din Moldova am facut parte din delegatia de observatori a Parlamentului European, lumea ma intreba: cum e posibil ca situatia Lituaniei si cea a Moldovei sa fie atat de diferite, desi pana in 1990 am stat sub aceeasi umbrela? Desi avem cam aceeasi populatie - 3 milioane jumatate - si am fost impreuna ocupati de sovietici? Moldova a fost prima tara care a recunoscut independenta Lituaniei, in mai 1990. Asa ca atunci cand am fost aleasa deputat european am vrut sa fiu membra a delegatiei pentru Moldova pentru a multumi poporului moldovean.

Ma preocupa ceea ce se intampla in Moldova si cred ca daca cineva are o responsabilitate sa faca ceva, atunci aceea este elita politica ce trebuie sa inceapa sa dezvolte o politica si o cultura a consensului si a compromisului. Pentru ca vedeti, liberalii si partidele de dreapta nu se lupta doar cu comunistii, ci si intre ei. Or, intr-o tara cu 3.5 milioane de locuitori cu inca un milion in afara tarii, cu 500 de mii in Transnistria - care este un conflict inghetat -, clasa politica trebuie sa inceapa cu ea insasi, prin construirea unui consens.

Europa Libera: Se pare insa ca jumate din populatie vrea cu UE iar jumatate cu rusii.

Laima Andrikiené: Stiti ce se intampla? Opiniile in randul populatiei sunt diferite oriunde. E firesc. De aceea cred ca trebuie pornit de la clasa politica. Daca politicienii spun: aceasta este tara noastra si noi suntem raspunzatori pentru ea. Suntem o tara mica si trebuie sa fim uniti daca dorim sa realizam ceva. Haideti sa nu pornim de la lucrurile sensibile, ci de la cele care sunt usor de rezolvat, de la chestiunile sociale, economice. Sa incercam sa cadem de acord asupra politicilor fiscale, spre exemplu. Asta am facut noi in Lituania. Si am mai facut ceva: am stabilit un set de prioritati politice.

Apoi, sigur ca cei care doresc apropierea de Rusia apleaca urechea la statele din UE, ca Letonia, care au experiente negative dupa integrare. Probleme sunt peste tot. Criza economica este peste tot, inclusiv in UE. Dar chiar pe acestia intrebati-i, ar vrea sa nu mai fie membri ai UE? Eu daca ma uit la rezultatul recentelor alegeri din Letonia vad ca tot pro-europenii care au facut reforme au castigat.

Europa Libera: Exista voci care spun ca Moldova este prea mica pentru a-si pastra neutralitatea militara.

Laima Andrikiené: Si tara mea, Lituania este la fel de mare. Si am devenit membri NATO inainte de a intra in UE. As mai vorbi despre Transnistria, unde se mai afla inca jumatate de million de moldoveni. Cred ca va veni timpul cand acest teritoriu va redeveni parte a Moldovei si toata lumea va respecta integritatea teritoriala a tarii. Am vizitat de curand Transnistria si stiu despre ce vorbesc.

Europa Libera: Si liderii de acolo doresc ca regiunea sa fie iar parte a Moldovei?

Laima Andrikiené
: Nu cred ca cel mai important lucru este ce vor liderii de acolo. Sa ne gandim cine sunt: niste oameni selectati de Kremlin si numiti pe anumite pozitii inalte? Nu sunt foarte mult interesata de ceea ce doresc acestia. Este de interes partea legala a acestei probleme si anume ca Transnistria face parte din Republica Moldova si trebuie sa fie parte a Moldovei.

Europa Libera: Europarlamentarul Elmar Brok mi-a spus intr-un interviu ca Transnistria este cel mai simplu de rezolvat conflict. Cred ca este prima data cand aud o astfel de opinie in randul politicienilor din UE.

Laima Andrikiené: Cred ca dl Brok are dreptate. Dar este nevoie ca partile sa se aseze in jurul mesei si sa doreasca sa ajunga la o intelegere. Dar exista parti care au interesul sa mentina acest conflict ca o moneda de schimb cand negociaza alte chestiuni.

Europa Libera: Este vorba doar de vointa politica?

Laima Andrikiené: Absolut. Stiti, cand Lituania a devenit independenta, au existat tendinte de secesiune ca in Transnistria si in tara noastra. La fel si in Estonia. De fapt, in toate fostele tari sovietice. Insa doar in Transnistria aceasta strategie a reusit.
XS
SM
MD
LG