Linkuri accesibilitate

„Toată reclama asta-s bani pierduţi într-aiurea”


Vocile străzii: „Moldova liberă ori Moldova victorie ori că Moldova fără sărăcie asta nu-i nică, asta depinde doar de dînşii, nu de mesajul lor.”


Participand la cursa electorală din 28 noiembrie, mai toti din cei 40 concurenti care s-au inregistrat la CEC au anunţat care le este sloganul în campanie. Cum inteleg votantii aceste sloganuri a cautat sa afle corespondenta Europei Libere, Lucia Diaconu
.

Deşi au trecut cîteva săptămîni de cînd partidele s-au lansat în campanie, mulţi dintre alegători strîng din umeri cînd îi întrebi despre mesajele cu care încearcă concurenţii să le atragă atenţia. Unii dintre cei care vor merge la vot pe 28 noiembrie spun că oricît şi-ar da silinţa partidele să-i ademenească cu lozinci care sună frumos, nu acestea sînt hotărîtoare pentru a se decide pe cine să voteze.

- „S-o făcut alegerea demult şi toată reclama asta-s bani pierduţi într-aiurea. Oamenii ştiu pentru cine să voteze. Şi-au făcut impresia.”

Europa Liberă: Şi-au făcut impresia în baza la ce?

- „Păi, noi trăim în Moldova. Acel care-o venit acuma el poate s-o pierdut, nu ştie pentru cine să voteze. Da noi ştim. Noi aici trăim toată viaţa – îmi spune un funcţionar public care n-a vrut să se numească.”

Pentru Victor sloganurile nu sînt decît vorbe goale: „Eu socot că asta nu dă nică mesajul lor, Moldova liberă ori Moldova victorie ori că Moldova fără sărăcie asta nu-i nică, asta depinde doar de dînşii, nu de mesajul lor, ei pot să spună multe şi mărunte.”

Cea mai mare parte dintre oamenii cu care am vorbit însă ridică din umeri pentru că nu înţeleg ce anume vor să le comunice concurenţii electorali de pe panourile viu colorate care-au împînzit oraşul.


Alexandru: „Parcă n-am aşa idee, nu-mi vine în cap cam ce gînduri au ei ca să facă cu Victoria lor, am impresia că vor să facă victorie chipurile să cîştige ei, dar ce să cîştige… s-aducă ţara la bun ori din contra, mai rău şi mai rău, cum au făcut anii aceştia. Şi-aşa te gîndeşti, şi-aşa te gîndeşti… nu ştii cum (să înţelegi).

Teodora: „Înţelegeţi, în primul rind sînt nişte cuvinte care nu putem să le primim noi pentru că asta-i o combinare de cuvinte care în momentul de faţă sîntem într-o sărăcie extraordinară şi nu poate aşa un partid să promită aşa ceva pentru că nu se face, asta să fie trebuie cu anii. Adică trebuie ceva mai real.”

Oleg Cojocaru
: „Moldova pentru tine… nu, nu mi-i clar sloganul acesta, pentru că… nu, nu mi-i clar.”

Neclaritatea mesajelor electorale nu face altceva decît să îngroaşe rîndurile celor care dau a lehamite din mînă şi lasă pe seama altora să decidă cine să-l guverneze, este de părere pensionara Natalia Lupan, fostă profesoară.

Natalia Lupan
Natalia Lupan: „Sloganele acestea sînt ele bune dar ar fi mai bine să fie concret anume ce…, dar lipseşte concretizarea asta, lipseşte. Pentru că omul da, crede, undeva artificial, dar concret ar fi mai bine, dar foarte puţin concret. Ceva concret din ceea ce avem în jur, cum se poate de ridicat anume bunăstarea materială. Dacă le promiţi ceva – concret, de unde-ai să iei şi unde-ai să pui şi ce-ar să deie.”

De la mai mulţi chişinăuieni am auzit aceeaşi concluzie – vor alege între candidaţii care au soluţii reale pentru traiul decent pe care-l promit în lozincile lor pompoase.
XS
SM
MD
LG