Linkuri accesibilitate

UE nu este un restaurant mare unde se mănîncă pe gratis


Nicolae Andronic
Nicolae Andronic

Nicolae Andronic (PPR): „Alianţa de guvernare a reuşit să facă un lucru foarte prost: să-i împartă pe necomunişti în încă vreo cîteva categorii”.


Partidul Popular Republican este al 17-lea in buletinul de vot. Sloganul partidului în campania electorală este „Alege Oameni Normali!” Invitatul editiei este Nicolae Andronic, liderul formatiunii
.

Europa Liberă: Îi chemaţi pe alegători să voteze pentru oameni normali. De ce aţi alest acest slogan?

Nicolae Andronic
: Cred că sloganul corespunde situaţiei în care se află ţara. Sloganul Alege Oameni Normali!” are în vedere nu numai starea psihică a oamenilor, care şi aceea lasă de dorit, după ce am văzut în Parlament, anul acesta adică, învinuirile reciproce că ar fi bolnavi de cap deputaţii. Acest slogan înseamnă că Republica Moldova trebuie să fie o ţară normală, o ţară în care partenerii externi au încredere, iar normalitatea ar însemna în Moldova pensii şi salarii decente, ar însemna ca clasa politică care a promis anul trecut nişte lucruri să se ţină de cuvînt şi să le îndeplinească, şi multe alte lucruri care se înglobează în acest termen de normalitate.

Europa Liberă: Partidul Popular Republican a mai participat la alegerile parlamentare şi în 2001 şi în 2005, dar sub o altă denumire. Nu aţi ajuns în legislativ pentru că n-aţi avut suficiente voturi. Avem şi acest sondaj care s-a dat publicităţii astăzi, în preferinţele electorale ale moldovenilor PPR nu se regăseşte. De ce aţi ales acum să mergeţi separat?

Nicolae Andronic: Eu nu sint dintre aceia care uităndu-se-n oglindă spun că oglinda e defectă. Vreau însă să spun că aceiaşi oameni care făceau sondajele spuneau că la referendumul de anul acesta o să iasă 98 % dintre cetăţeni, şi n-a fost să fie aşa, şi cei care au făcut sondajele n-au ieşit să se deculpabilizeze. Noi am fost cei care şi anul trecut i-am chemat pe alegătorii noştri şi pe cetăţeni să voteze partidele necomuniste, înţelegînd foarte bine că cetăţenii erau împărţiţi în comunişti şi necomunişti.

Alianţa de guvernare în această perioadă a reuşit să facă un lucru foarte prost: să-i împartă pe necomunişti în încă vreo cîteva categorii. Mihai Ghimpu i-a decorat pe-ai lui, pe liberali lui şi rudele lui, Vlad Filat i-a finanţat pe-ai lui şamd. Şi atunci cei care sînt astăzi pur şi simplu dezamăgiţi de această guvernare, care nu a încercat să le soluţioneze problemele economice şi a mers mai mult pe situaţia politică, trebuie să aibă şi ei o posibilitate. De aceea sloganul nostru spune „Alege Oameni Normali”. Noi le dăm o şansă cetăţenilor să aleagă dintre persoane care-şi pot ţine promisiunile, atît faţă de cetăţeni cît şi faţă de organismele internaţionale.

Europa Liberă: Ce alianţe postelectorale întrezăriţi? Vă întreb pentru că se vorbeşte despre un posibil scenariu în care, dacă comuniştii vor obţine mai puţin de 51 de mandate - care le-ar asigura alegerea preşedintelui Parlamentului şi numirea executivului - atunci varianta de rezervă este ca un grup de parlamentari venind pe lista PCRM să participe la guvernare cu alte partide părăsind formaţiunea condusă de Vladimir Voronin. Ce coaliţii vedeţi?

Nicolae Andronic: Noi am fost şi de data aceasta pentru unificarea forţelor politice, mai ales a celor anticomuniste. Numai că partidele care au fost la guvernare nu au catadixit să discute cu partidele extraparlamentare şi este clar că noi vom lua un procent bun. Ţinînd cont de rezultatele din 2007, cînd am avut la alegerile locale 3 procente şi jumătate, cred că nu ne costă nimic să mai luăm încă 5 %. Dar nici un partid parlamentar nu a vrut să vorbească cu partidele extraparlamentare. În loc să-şi găsească doctrine comune sau viziuni politice comune, PLDM, de exemplu, a luat pe listă vreo doi comunişti, unul de la Drochia şi altul de la Comrat, i-a luat pe listă şi pe alţii. La PD sînt o grămadă de comunişti. Şi atunci mă întreb: cu ce sînt mai buni comuniştii care au fugit pe listele PLDM şi PD decît cei de pe lista lui Voronin? Înseamnă că comuniştii n-au plecat deloc. De aceea mie mi se pare că în viitoarea configuraţie politică, mai ales la alegerea preşedintelui, unele din partidele aşa-numite democratice ale fostei alianţe de guvernare stau la sfat şi aşteaptă care va fi prima care va veni spre partidul comuniştilor, şi nu cred că se vor rupe comunişti de la Voronin.

Europa Liberă: Aţi spus că în Moldova ar exista două ţări: una a foştilor şi actualilor guvernanţi, pe de-o parte, şi una a celorlalţi, care e cea mai săracă ţară din Europa. Dacă ajunge Partidul Popular Republican în Parlament se va reveni la o singură ţară cu drepturi şi şanse egale pentru fiecare cetăţean? Şi dacă PPR nu va intra în Parlament, situaţia rămîne neschimbată?

Nicolae Andronic: Cei mai mulţi din cei care ne ascultă, dar şi eu cu dumneata, am început, odată cu renaşterea naţională, să credem că Republica Moldova poate să ocupe un loc destoinic, prin nivelul de trai, şi prin locuri de muncă care ar fi urmat să fie create. Numai că de 20 de ani nu a fost să fie aşa. Este unica şansă acum să încercăm să-i aducem la normal pe aceşti cetăţeni. Printre altele, şi dvs. ştiţi, noi am făcut şi acţiuni concrete pentru integrarea europeană şi pentru deschiderea hotarelor pentru libera circulaţie a cetăţenilor noştri.

Dar trebuie să-i anunţăm totodată pe cetăţenii noştri că Uniunea Europeană nu este un restaurant mare unde se mănîncă pe gratis. Uniunea Europeană înseamnă valori comune care trebuie îmbrăţişate, şi mai multe condiţii care trebuie îndeplinite. De aceea, şi asta ne spun şi străinii, noi înşine trebuie să ne reformăm, şi asta înseamnă că trebuie să apropiem aceste două ţări, aceea a guvernanţilor şi aceea a săracilor, ca să facem una singură, ca să avem nu numai dreptul de a fugi dintr-însa, dar să avem dreptul să ne mîndrim cu ea.

Europa Liberă: Pentru că sînteţi jurist, pentru că aţi sugerat că sînteţi un politician cu mai multe dosare fabricate, să ne spuneţi cum poate fi reformat sistemul judecătoresc în Moldova.

Nicolae Andronic
: Trebuie să vină politicieni care să înţeleagă că ei sînt hîrtia de turnesol la care se racordează şi judecătorii şi procurorii, şi atunci schimbarea trebuie făcută de sus, de la preşedinte, de la guvern, de la Parlament. Şi cînd şi ceilalţi vor vedea, vor înţelege că nu au încotro şi vor respecta legea în ţara noastră.

Europa Liberă: Dar de ce nu se restructurează sistemul judecătoresc? Cine nu vrea?

Nicolae Andronic
: În loc să se clarifice cu Partidul Comuniştilor şi cu cei care şi-au bătut joc de cetăţeni, clasa politică care a venit la putere a căutat mai mult să dirijeze aceste rîuri financiare care pluteau pe lîngă comunişti spre partidele democratice de astăzi. De aceea nu sînt schimbări.
XS
SM
MD
LG