Linkuri accesibilitate

Un interviu cu vicepremierul Ion Negrei (Evenimentul zilei)


Relațiile dintre români și basarabeni (Adevărul).


Alegerile parlamentare din Moldova încep să-şi facă loc în paginile ziarelor româneşti. Exemple are, de la Bucureşti, Tania Radu.

Subiectul alegerilor parlamentare anticipate din Moldova incepe sa-si faca loc in presa de la Bucuresti. Evenimentul zilei publica un interviu cu vicepremierul Ion Negrei. Dialogul a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Venetia, unde oficialul se afla in misiune de partid – dupa cum precizeaza. Miza – convingerea basarabenilor din diaspora că votul lor conteaza si ca trebuie dat fortelor democratice din Republica Moldova. „Dansii, cei din diaspora, au un alt mod de gandire, un alt comportament, au gustat din democratie, din libertate, din activitatea antreprenoriala de peste hotare. Si de aceea sunt foarte pregatiti de incadrare in procesul acesta de modernizare a Republicii Moldova”, spune Ion Negrei reporterului de la Evenimentul zilei. Intrebat despre sansele ca Moldova sa pazeasca securitatea frontierelor Uniunii Europene, sa nu permita trecerea ilegala a frontierei, vicepremierul de la Chisinau a conditionat o asemenea reusita de admiterea tarii sale in Uniune. Altfel, „granita aceea va fi stravezie”. Negrei vorbeste si despre legaturile tot mai consistente care se creeaza intre basarabenii si romanii din diaspora. Incep sa mearga la aceleasi biserici, iar, in opinia sa, centrele, institutiile care li se adreseaza ar trebui sa fie romanesti, nu ale celor doua state - Romania si Republica Moldova.

Si Adevarul se refera la relatiile dintre romani si basarabeni, intr-un articol in care sunt citati pe larg doi parohi romani, Gabor Codrea, de la Verona, si Avram Matei, de la Venetia. Primul numara jumatate basarabeni printre enoriasii sai, iar cel de-al doilea, chiar 90%. In consecinta, parti din slujba sunt tinute dupa ritul vechi, muzica respecta si ea ambele rituri ortodoxe, ba chiar si garderoba preotilor s-a imbogatit cu elemente de tinuta familiare celor de peste Prut. „Ca sa simta că biserica e a lor si preotul e al lor”, spune parintele Codrea, care a decis sa imparta egal intre romani si basarabeni locurile din consiliul parohial de la Verona. Protopopul Avram Matei, de la Venetia, este citat de Adevarul cu precizarea ca in predicile sale politica nu are loc, dar in anunturile administrative de dupa – da. In acest cadru preotul va indemna comunitatea de basarabeni sa mearga la vot in ziua de 28 noiembrie.

In sfarsit, in Jurnalul national, un documentar semnat de Florin Mihai se intoarce in urma cu douazeci de ani, cand la Dubasari mureau primele victime ale conflictului transnistrean.
XS
SM
MD
LG