Linkuri accesibilitate

Avem încredere în Alianța pentru Integrarea Europeană


Monica Macovei
Monica Macovei

Un interviu Monica Macovei, președinta Delegației UE-Moldova din Parlamentul European.




Europa Libera: Dna Macovei exista voci in Parlamentul European care spun ca o data cu liberalizarea vizelor pentru Moldova, fenomenul migratiei ilegale va cunoaste o crestere.

Monica Macovei: Nu cred in asa ceva. Cei care au probleme cu legea penala nu se duc sa ceara vize. Aceia trec granita si atat. Si aceasta este o problema de aplicare a legislatiei la frontiera si in statele membre si in cele candidate. Cred foarte mult ca eliminarea vizelor accelereaza enorm dezvoltarea unei tari si asa sa intamplat si in Romania si in celelalte tari din regiune. Oamenii ies, calatoresc si vad cum sunt guvernate alte tari. Vad cum este administratia in alta tara, cum e invatamantul, justitia, politia.

Europa Libera: Se produc schimbari de mentalitate...

Monica Macovei: Da, si oamenii acestia se intorc in tara lor si vor sa fie la fel, cer acelasi lucru autoritatilor din tarile lor. Acest lucru ajuta reformele democratice enorm. Scade perioada de timp de realizare a acestor reforme cu ani de zile.

Europa Libera: Pentru ca sunt sustinute de populatie.

Monica Macovei: Da, da.

Europa Libera: Stiti ca in Moldova exista doua opinii: una pro-europeana si una pro-rusa. Desi in ultima vreme cele doua curente se contopesc oarecum pentru ca si liderii din tarile UE - daca e sa analizam, de exemplu, concluziile summitului de la Deauville - dau un alt trend relatiilor dintre UE si Rusia fata de trendul de acum 10 ani. Cu toate acestea, faptul ca Moldova este divizata face foarte dificil pentru actuala coalitie sa se faca inteleasa, sa transmita acest mesaj de progres prin UE.

Monica Macovei: Eu transmit acest mesaj si foarte multi colegi de-ai mei, ati vazut si de la alte grupuri politice, sustin actuala coalitie pentru ca avem incredere in ce am vazut de un an de zile incoace. Si avem incredere ca cine a inceput reformele le va duce pana la capat. Alianta pentru Integrare Europeana din Republica Moldova trebuie sa fie capabila sa transmita acest mesaj si sa faca o informare corecta a opiniei publice.

Europa Libera: Sigur ati urmarit summitul de la Deauville si stiti ca in declaratia finala se spune ca Romania poate juca un rol important in rezolvarea conflictului transnistrean. Insa nu o data am auzit ca Romania se implica prea mult in problemele interne ale Moldovei.

Monica Macovei
: Asta spun comunistii din Moldova. Sigur, Romania este un stat care ajuta Moldova in progresele din toate domeniile pe care le face, mai ales in experienta integrarii in UE si se va implica mai mult in negocierile cu privire la situatia din Transnistria. Chiar am fost in Transnistria de curand. La Tiraspol m-am intalnit si cu dl Igor Smirnov. Este foarte important ca UE sa faca pentru populatia de acolo proiecte comune si am vazut ca au inceput unele in Tiraspol: pe social, in sanatate, pe transport, acel tren care trece spre Ucraina. Toate aceste lucruri, cred eu, conteaza mult mai mult decat orice declaratii politice.

Europa Libera: Cum ati perceput atmosfera in Transnistria fata de restul Republicii Moldova?

Monica Macovei: As spune ca este o diferenta de atmosfera: mergand pe strada in Chisinau - este un oras viu, multi tineri pe strada, ai senzatia ca este un oras care progreseaza. La Tiraspol vedem soldati rusi la asa zisa granita dar nu am vazut aceleasi grupuri de tineri asa cum am vazut la Chisinau. In discutiile cu dl Smirnov am discutat despre rolul UE in finantari, reforme, tocmai pentru a schimba in bine viata oamenilor, pentru ca asta este in cele din urma scopul final.
XS
SM
MD
LG