Linkuri accesibilitate

Armonie multinațională și ethno-jazz


Ethno Jazz Festival la Chișinău
Ethno Jazz Festival la Chișinău

Un proiect cultural muzical moldo-letono-georgian la Festivalul PORTA 2010 la Riga.


Dumitru Crudu vă prezintă un proiect „tripartit” de etno-jazz, între muzicieni din Moldova, Letonia şi Georgia:




Colaborarea dintre muzicienii moldoveni, letoni şi georgieni a început acum trei ani şi s-a materializat în mai multe concerte susţinute împreună la Chişinău, Riga şi La Tbilisi. Scopul acestor combinaţii muzicale este să pună faţă în faţă jazz-ul şi folclorul celor trei popoare ca să provoace naşterea unei muzici noi.

În acest proiect sînt antrenaţi patru muzicieni din formaţia Trigon, trei din Tbilisi şi cinci din Letonia.

Începînd din dupa-amiaza acestei zile, formaţia Trigon se află în Letonia, unde va evolua alături de colegii lor în cadrul unui mare festival internaţional de jazz din Riga. Pe liderul formaţiei l-am găsit la telefon în timp ce aştepta în aeroportul din Chişinău cursa pentru Riga. Iată ce ne-a spus Anatol Ştefăneţ despre cum se va desfăşura colaborarea dintre muzicienii moldoveni, letoni şi georgieni: „Repertoriul este foarte divers. În afară de ce ceea ce prezentăm fiecare în parte, mai e o combinaţie între formaţia Trigon şi cea a lui Vals Puce din Riga, apoi între letoni şi georgieni, după care între Trigon şi The Shin din Tbilisi, ca in final, toate cele trei formaţii să iasă împreună pe scenă şi să încununeze finalul concertului.”


Formația The Shin, Dansa Caucasica

Conform spuselor lui Anatol Ştefăneţ, concertul comun al celor trei formaţii va debuta şi se va încheia cu piesele sale. Alături de asta, va fi şi foarte multă improvizaţie, bazată pe inspiraţia de pe scenă. Ceea ce înseamnă că încă nici muzicienii înşişi nu ştiu prea bine despre ce va fi concertul lor comun şi în ce direcţie se va dezvolta. Tonul o să-l dea cei care vor fi mai în formă. Cu toate acestea, e deja o provocare în sine faptul că muzicieni care fac parte din nişte culturi muzicale foarte diferite evoluează împreună în cadrul aceluiaşi concert, căutînd o armonie multinaţională şi multietnică.

Pînă acum, întrunirea celor trei formaţii sub o singură umbrelă a făcut furori. Ceea ce înseamnă că acest tip de muzică în care ritmurile georgiene se contopesc cu cele moldoveneşti sau letone şi se potenţează reciproc într-o muzică vie şi tulburătoare s-ar putea să aibă un mare viitor în faţă.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG