Linkuri accesibilitate

Increderea oamenilor în deputați și instituția Parlament este scăzută


Leonid Litra în studioul Europei Libere
Leonid Litra în studioul Europei Libere

Leonid Litra (IDIS Viitorul): „interesele cetăţenilor sunt slab reprezentate în Parlament.”


În fiecare săptămână, Europa Liberă realizează un
video-vox, pe care îl găsiţi pe pagina noastră de internet, la europalibera.org. Săptămâna aceasta, întrebarea a fost „Ce profesiuni, studii, îndeletniciri ar trebui să aibă deputaţii, înainte de a ajunge în Parlament ?” „Să fie în primul rând oameni” este unul din comentarii, „să fie adevăraţi promotori ai naţiunii” cere un al comentariu sau „să fie manageri de performanţă. Care este părerea lui Leonid Litra, de la IDIS Viitorul ? Există o pregătire ideală ?

Leonid Litra: „Oamenii care vorbesc despre deputaţi ştiu, că ei sunt subreprezentaţi. De obicei, ei spun că cei care se află în Parlament nu înţeleg nevoile lor şi că în Parlament trebuie să fie tot felul de profesionişti, mai degrabă, decât oameni care se preocupă doar de idei politice. Ceea ce vedem în actualul Parlament, dar şi în fostele Parlamente, este că profesioniştii sunt cei mai căutaţi printre ei. Pentru că de fapt, proiectele de legi şi lucrul în comisii înseamnă să fii profesionist într-un domeniu sau altul: medicină, învăţământ, politică externă, sau altele.

Pentru că privim aceşti oameni în Parlament ca fiind prea pasionaţi de politică, vorbind prea mult despre ceea ce vor să facă şi nu despre ceea ce fac, din această cauză oamenii au această percepţie, că nu sunt bine reprezentaţi şi cei din Parlament, de fapt, nu înţeleg nevoile lor. Or, tocmai asta înseamnă atunci când vedem noi în sondaje: încrederea oamenilor de rând în deputaţi, în Parlament, ca instituţie, este una scăzută. Pe de o parte, este o problemă şi a sistemului electoral, pentru că nu avem această reprezentare fermă din mediul rural. Din acest considerent, oamenii se simt distanţaţi oarecum şi cred, că Parlamentul este o lojă exclusivă, dacă vreţi, de oameni care trăiesc preponderent în oraş şi care sunt bine înstăriţi şi, de fapt, nu-i interesează nevoile lor. Or, tocmai acesta este tocmai momentul cel mai deranjant pentru ei.”

Europa Liberă: În istoria parlamentarismului moldovenesc ne amintim că a fost un partid, care pretindea că reprezintă oamenii de la ţară, Partidul Democrat Agrar. Cu ce a greşit această formaţiune, de nu s-a încetăţenit?

Leonid Litra: „Pseudopartidele din perioada de după independenţă au fost nu doar Partidul Democrat Agrar, au fost mai multe. Ei sunt acei oameni, care au lucrat în timpul Uniunii Sovietice şi care s-au convertit în democraţi, dar metodele şi abordarea problemei a fost aceeaşi. Tocmai acest populism şi incompetenţă de a face lucruri foarte exacte, după un mandat exercitat la guvernare, a dus la faptul ca acest partid să nu mai existe. Din această cauză cred, că partidele trebuie să fie reprezentate în Parlament în primul rând de profesionişti. Pe lângă acei strategi sau politicieni, care dau tonul discuţiilor, până la urmă, cei care se pricep în domenii exacte, am spus, în medicină, învăţământ, politică externă, securitate. Ei ştiu a face politici şi ştiu să le convertească la nevoile cetăţenilor.”

Europa Liberă: Dacă aş îndrăzni să clasific răspunsurile oamenilor, aş spune, că există două opţiuni divergente: unii vor ca Parlamentul să fie constituit exclusiv din deputaţi, care vor reprezenta interesele cetăţenilor de la talpă. Alţii sunt conştienţi de faptul că într-un stat, tânăr mai ales, e nevoie de un Parlament de legislatori profesionişti, care să impună de sus, dacă vreţi, reformele, nu întotdeauna foarte populare. E posibil să fie împăcate aceste două opţiuni?

Leonid Litra: „Cred că ele pot fi împăcate, pentru că există şi oameni din mediul rural, care au viziuni despre cum trebuie să se dezvolte statul, despre felul în care trebuie să meargă. Avem câteva idei de consens la ambele niveluri – ideea integrării europene, ideea rezolvării conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Moldovei. Deci, avem nişte idei, nişte poduri, care unesc aceste două grupuri, aceste două entităţi. Or, nu putem face într-aşa fel ca nici una dintre ele să predomine, pentru că democraţia este regula majorităţii şi au dreptate cei care sunt mai mulţi. Or, mai mulţi sunt tot timpul cei care pretind sau vor să pară că sunt mai aproape de interesele cetăţenilor. Deşi, interesele cetăţenilor sunt slab reprezentate în Parlament şi asta confirmă şi sondajele de opinie publică.”
XS
SM
MD
LG