Linkuri accesibilitate

Proiectul legii educatiei un simplu troc politic (România liberă)


Raportul Institutului European pentru Democrație Participativă (Evenimentul zilei).


Comentatorii saptamanalului 22 discuta situatia politica de dupa motiunea de cenzura esuata saptamana trecuta. Andrei Cornea ilustreaza blocajul total al oricarui dialog politic prin atitudinea opozitiei fata de Legea educatiei: tergiversari la comisie, diversiuni de tip Romania Mare (cum ca noua lege nu e decat concesia facuta maghiarilor din Romania). Andreea Pora arata ca guvernul condus de Emil Boc are noroc cu opozitia, care, de la alegerile prezidentiale incoace, nu reuseste sa convinga ca e mai buna decat puterea. Viitorul nu-i mai lasa insa loc de-ntors actualei puteri, caci, scrie Pora, PDL este obligat sa continue masurile nepopulare. Rabdarea oamenilor e aproape de sfarsit si nu este exclus ca indemnurile la revolta ale sindicatelor si ale opozitiei sa aiba sorti de izbanda mai la primavara, odata cu cosmarul facturilor curente.

Elena Vijulie, de la Romania libera, vede si ea in proiectul legii educatiei un simplu troc politic: acceptarea vechii conditii a UDMR, ca geografia si istoria sa fie invatate in limba materna si nu in limba romana, in schimbul sprijinului politic acordat guvernului Boc.

Evenimentul zilei si Romania libera prezinta concluziile unui raport al Institutului European pentru Democratie Participativa „Qvorum”, referitor la activitatea europarlamentarilor romani. Evenimentul zilei consemneaza ca al doilea an de mandat al reprezentantilor Romaniei lasa echipa tot in coada clasamentului, atat in ceea ce priveste prezenta la lucrari (locul 24 din 27), cat si activitatile specifice acestei pozitii: interventii in plen, rapoarte etc. In schimb, sunt remarcate nenumaratele informatii transmise in tara in legatura cu declaratiile pe care eurodeputatii le fac in Parlamentul European. Studiul arata ca luarile lor de cuvant au mai degraba valoare „propagandistica” atata timp cat nu sunt insotite de actiuni concrete.

Romania libera explica mai in detaliu cum stau lucrurile: un indicator important in evaluarea unui europarlamentar este dobandirea calitatii de raportor pe o anumita problema. Or, aici, reprezentantii Romaniei stau prost. Ei nu pot fi totusi sanctionati decat de alegatori, la viitorul scrutin pentru Parlamentul European, mai arata in Romania libera.
XS
SM
MD
LG