Linkuri accesibilitate

Cetățenii din Transnistria trebuie să participe la alegeri !


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Problema transnistreană nu poate fi ignorată, deşi este doar pe locul cinci sau pe locul şase în preocupările cetăţenilor, potrivit sondajelor de opinie.


Locul problemei transnistrene în campania pentru alegerile din 28 noiembrie şi posibilităţile alegătorilor din stânga Nistrului să ia parte la aceste alegeri sunt temele unei discuţii purtate de Vasile Botnaru cu analistul politic Igor Boţan.

Igor Boţan: „Republica Moldova până în prezent are un sistem electoral proporţional – o singură ţară, o singură circumscripţie electorală, cu liste de partid închise.”

Europa Liberă: Adică, pentru că Transnistria nu poate constitui teritorial circumscripţii?


Igor Boţan: „Exact, acesta este argumentul. Iar autorităţile Republicii Moldova, din punct de vedere constituţional, nu-şi pot permite ca acest subiect să fie speculat. Cetăţenii din Transnistria trebuie să participe la alegeri, iar Republica Moldova trebuie să le ofere această posibilitate.”

Europa Liberă: Transnistria este cumva ruptă de câmpul informaţional. Puţinii locuitori din Transnistria, care se încumetă să voteze, vin cu ochii închişi. Sau nu este aşa?


Igor Boţan
: „Nu este tocmai aşa. Întotdeauna cetăţenii din Transnistria au avut oarecum acces la informaţii. Unele partide politice şi-au desfăşurat campania pe malul stâng al Nistrului. Sigur, că au fost impedimente majore, dar cei care au dorit să vină să voteze, mă refer aici până la 10 mii de cetăţeni din cei aproximativ 400 de mii cu drept de vot, au participat la alegeri.

Statisticile arată că în Transnistria, în prezent aproximativ 250 de mii de cetăţeni sunt deţinători ai cetăţeniei moldovene, aproximativ 150 de mii au cetăţenie rusească şi aproximativ o sută de mii au cetăţenie a Ucrainei. Deci, în cazul Federaţiei Ruse se deschid secţii de votare pe teritoriul Transnistriei, dat fiind faptul că Rusia, chipurile, se adresează cu o rugăminte specială, iar autorităţile transnistrene merg în întâmpinare. Ucraina nu face acest lucru, lăsând să se înţeleagă, că recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi Transnistria ca parte a Republicii Moldova. Iar autorităţile moldovene nu se adresează autorităţilor transnistrene, dat fiind faptul că, aşa cum spuneaţi, consideră Transnistria parte integrantă a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi tocmai din această cauză declară o circumscripţie întreaga Moldovă.


Igor Boţan: „Da, tocmai din această cauză declară Republica Moldovă o singură circumscripţie electorală şi pentru cetăţenii din Transnistria organizează aceste secţii de votare speciale pe malul drept al Nistrului.”

Europa Liberă: Cum partidele vin cu soluţii pentru probleme de ordin economic, social, ele aşa sau altfel sunt forţate să vină cu soluţii pentru acest subiect, împărţind de fapt pielea ursului din pădure.


Igor Boţan: „În orice caz, problema transnistreană nu poate fi ignorată, deşi este doar pe locul cinci sau pe locul şase în preocupările cetăţenilor, potrivit sondajelor de opinie. Suntem într-o campanie electorală pentru alegeri anticipate, subiectul transnistrean nu transpare, precum anterior. Totuşi, punctele de vedere, exprimate în alegeri de către partidele politice, ulterior se regăsesc în programele de guvernare. Am avut un exemplu excelent vis-a-vis de modul în care Alianţa pentru Integrare Europeană a ştiut cum să prezinte problema transnistreană, care iată, că timp de un an de zile a ajuns pe agenda de negocieri, sau pe agenda de consultări dintre Germania şi Federaţia Rusă, urmând să ajungă pe agenda Uniunii Europene şi a Federaţiei Ruse.

Este un succes la care nu am sperat, dar care s-a produs datorită insistenţei şi profesionalismului Ministerului Afacerilor Externe. Deci, dacă abordările sunt cumpătate, dacă abordările iau în consideraţie factorii de influenţă externi, atunci poate fi găsită o abordare, care crează condiţii extrem de favorabile pentru ca într-un viitor previzibil această problemă să fie soluţionată.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG