Linkuri accesibilitate

1.11 - Chișinău: Reacții la amenințarea Ministerului de Justiție la adresa organizațiilor obștești


Ministerul Justiţiei a remis un comunicat de presă, prin care anunţă că va suspenda activitatea şi chiar va lichida organizaţiile obşteşti, care practică activităţi politice.


1 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reacții la amenințarea Ministerului de Justiție la adresa organizațiilor obștești.

Dan Ionescu: Avertismentul, lansat ieri de către Ministerul Justiţiei împotriva politizării activităţii organizaţiilor obşteşti, a fost primit cu rezerve şi chiar cu suspiciune de către organizaţiile vizate. Detalii de la Sergiu Praporşcic.

Mai mulţi politicieni consideră, că apelul, prin care Ministerul Justiţiei a avertizat ieri organizaţiile sociale să nu se implice în activităţile politice, este îndreptat împotriva organizaţiei „Republica”, care îl sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi. Ministerul Justiţiei a remis un comunicat de presă, prin care anunţă că va suspenda activitatea şi chiar va lichida organizaţiile obşteşti, care practică activităţi politice, sau ai căror lideri iau atitudini pe chestiuni politice.

Este însă cunoscut faptul, că organizaţia nonguvernamentală „Republica” l-a susţinut pe preşedintele Petru Lucinschi în încercările acestuia de a institui sistemul prezidenţial de guvernare, încercări, care în final au eşuat. Deputatul pe listele Partidului Forţelor Democratice, Vitalia Pavlicenco, consideră că organizaţia „Republica” s-ar face vinovată de mai mult decăt implicarea în acţiuni politice. Potrivit deputatului PFD, „Republica” a chemat la răsturnarea regimului constituţional.

Vitalia Pavlicenco: „Cred că este binevenită o ordine. Altceva este să nu se facă un abuz. Şi de fapt, dacă e vorba de „Republica”, sau de alte organizaţii gen „Republica”, cred şi eu, că într-adevăr sub camuflajul unui statut, sau al unui program pe care ei şi l-au adoptat, de fapt desfăşoară activităţi politice clare. Chiar aş spune într-un anumit sens cheamă, sau se dedau la îndemnuri anticonstituţionale, de răsturnare a regimului constituţional. Şi de aceea cred, că în această privinţă Ministerul Justiţiei, statul trebuie să aibă o intervenţie şi o poziţie cu mult mai fermă.”

Nici copreşedintele mişcării obşteşti „Republica”, deputatul Ion Morei, cunoscut drept o persoană apropiată şefului statului, nu exclude că această acţiune ar putea fi îndreptată împotriva organizaţiei pe care o conduce. El, însă, consideră că „Republica” nu se face vinovată de încălcarea legislaţiei în vigoare.

Ion Morei: „Eu aş bănui, că s-ar putea să se aibă în vedere, printre organizaţiile obşteşti, şi organizaţia „Republica”, unde eu sunt copreşedinte. Mie îmi pare, din câte eu ştiu, că organizaţia „Republica” nu încalcă legislaţia şi activează în conformitate cu statutul acestei organizaţii obşteşti. Eu, practic, parcă nu aş avea probe convingătoare, că acţiunea aceasta a Ministerului Justiţiei este îndreptată în special împotriva activităţii organizaţiei obşteşti „Republica” şi împotriva preşedintelui Republicii, domnului Lucinschi. N-am aşa dovezi, ca să fac astfel de afirmaţii. Dar, totodată, nu pot infirma o astfel de posibilitate.”

Unii deputaţi au fost de părere, că acţiunea Ministerului Justiţiei a fost orchestrată de preşedintele Legislativului, Dumitru Diacov, care ar fi oponentul vehement al şefului statului. Deputatul din blocul lui Diacov, Anatol Ciobanu spune, însă, că acţiunea Ministerului Justiţiei are o altă ţintă, decât „Republica”. Şi anumea Federaţia naţională a fermierilor, care a organizat recent un miting de protest, la care s-a cerut demisia Guvernului şi a Parlamentului.

Anatol Ciobanu: „Subtextul e altul – Asociaţia fermierilor, care nu e o organizaţie politică, nu e un partid politic, o organizaţie social-politică, a organizat recent un miting, care n-a fost un miting cu revendicări pur economice, ci a fost mai mult cu revendicări politice. În sensul „Jos Guvernul”, „Jos Parlamentul”, etc., „Alegeri anticipate”. Deci, cred că, presupun eu, Ministerul a considerat că această uniunea şi-a depăşit prerogativele.”

L-am întrebat pe preşedintele Federaţiei naţionale a fermierilor, Anatol Mârzenco, dacă s-ar putea ca acţiunea Ministerului Justiţiei să vizeze şi activitatea Federaţiei. Iată ce a răspuns: „Cred că ne priveşte la modul direct, dat fiind faptul, că nu demult Federaţia a organizat un miting de protest a fermierilor din Republică. Şi noi am apelat la sprijinul politic al unui partid politic, anume de atâta ca Fedraţia să nu fie în activitate politică. La toate întâlnirile, pe care le-a avut Federaţia pe parcursul anilor cu ţărani în teritoriu, la nici una n-a fost ca ţăranii să nu ridice probleme de ordin politic. Eu nu pot separa strict activitatea politică de cea economică şi undeva este şi o logică, poate că, aici. Sunt legate cele două activităţi. Federaţia, noi considerăm, că nu se implică şi n-a fost implicată în activităţi de ordin politic.”

În general, să precizăm, că în comunicatul său de presă, Ministerul Justiţiei nu a precizat care organizaţii obşteşti s-ar face vinovate, în opinia sa, de încălcarea legislaţiei. Solicitat de noi, ministrul adjunct al Justiţiei, Victor Creţu, a spus, că la o primă etapă Ministerul va iniţia perfecţionarea legislaţiei în domeniu, astfel încât aceasta să facă o deosebire clară între activitatea socială şi activitatea politică.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG