Linkuri accesibilitate

30.10 - Chișinău: Tiraspolul refuză să participe la reuniunea OSCE de la Viena


Misiunea OSCE în Moldova (2001)
Misiunea OSCE în Moldova (2001)

Liderii de la Tiraspol se eschivează de la procesul de negocieri, folosind în acest scop diverse pretexte, inclusiv instituirea regimului parlamentar de guvernare în Republica Moldova.


30 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Tiraspolul refuză să participe la reuniunea OSCE de la Viena.

Dan Ionescu: Într-o declaraţie, citată astăzi de agenţia de ştiri „Flux”, adjunctul şefului Misiunii OSCE la Chişinău, generalul de brigadă Roman Formoza, a calificat drept neîntemeiat refuzul părţii transnistrene de a participa la reuniunea preşedinţilor comisiilor de stat pentru reglementarea diferendului transnistrean, reuniune, care ar fi trebuit să se ţină la 30 octombrie, la Viena. Potrivit domnului Hormoza, acest refuz ar putea fi interpretat drept o tactică politică adoptată de partea transnistreană în procesul de negocieri, dar, a adăugat el, adoptând o asemenea poziţie, Tiraspolul a ratat o nouă şansă de a participa la un dialog constructiv în problema transnistreană.

Eşecul întrunirii de la Viena a figurat şi în fruntea, subiectelor abordate astăzi la briefingul de la Preşedinţie. Acest lucru a pus oarecum în umbră anunţul, făcut de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea, potrivit căruia şeful statului a promulgat vinerea trecută modificările la Codul electoral şi noua Lege cu privire la alegerea preşedintelui de către Parlament. Mai multe de la briefingul de astăzi de la Eleonora Lisnic
.

Preşedinţia Republicii Moldova pune pe seama administraţiei transnistrene atât pauza intervenită în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol, cât şi lipsa de înţelegere care marchează aceste tratative. Chişinăul se aştepta ca reuniunea de la Viena, sub patronajul OSCE consacrată problemei transnistrene, să dea un nou impuls negocierilor. Însă de curând a devenit clar, că reuniunea, care oricum nu a fost programată la o dată fixă, nu va avea loc în timpul apropiat. Unul dintre motivele acestei contramandări ar fi programul foarte încărcat al lui Evgheni Primakov, şeful comisiei de stat al Federaţiei Ruse pe problema transnistreană, care nu-şi poate croi timp şi pentru o deplasare la Viena.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Lucinschi, Anatol Golea, a mai concluzionat la briefingul de astăzi că liderii de la Tiraspol se eschivează de la procesul de negocieri, folosind în acest scop diverse pretexte, inclusiv instituirea regimului parlamentar de guvernare în Republica Moldova. Liderii de la Tiraspol mai cer confirmarea în funcţie, după această schimbare, a negociatorilor din partea Chişinăului.

Anatol Golea: „Nu vreau să fiu interpretat greşit, că schimbarea Constituţiei, sau modificările Constituţiei ar fi cauza principală. Cauza principală este faptul, că liderii de la Tiraspol se eschivează de la procesul de negocieri şi folosesc orice pretext, inclusiv modificarea legislaţiei Republicii Moldova, pentru a tergiversa procesul de negocieri. Cred că este clar pentru toată lumea. Nu au vrut să participe nici la acea reuniune de la Odesa, care a fost mai mult la nivel de experţi, deci pentru a face un schimb de opinii. Ştiţi foarte bine rezultatele întâlnirii liderilor de la Tiraspol cu comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, care de fapt nu a fost admis nicăieri.”

La acelaşi briefing, Anatol Golea i-a informat pe ziarişti că preşedintele Petru Lucinschi respinge acuzaţiile, care i-au fost aduse de deputatul Valeriu Matei în cazul reţinerii de către Departamentul anticorupţie a soţiei acestuia, Claudia Matei. În câteva emisiuni televizate, Valeriu Matei a declarat, că operaţiunea a fost comandată sau susţinută de preşedintele Petru Lucinschi, care s-ar afla în relaţii foarte strânse cu şeful Departamentului, generalul Nicolae Alexei. În timpul reţinerii doamnei Matei, angajaţii Departamentului anticorupţie au avut un comportament foarte agresiv, aplicând şi forţa. Acest aspect îl recunoaşte chiar însuşi ministrul de Interne, Vladimir Ţurcan, care a dispus efectuarea unor investigaţii de serviciu. În acelaşi timp, Ministerul de Interne declară că dosarul intentat Claudei Matei este perfect întemeiat.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Anatol Golea: „Asupra unui detaliu aş vrea să mă opresc: la rugămintea preşedintelui, care a rămas pur şi simplu perplex de învinuirile aduse de Valeriu Matei în emisiunile de sâmbătă şi duminică, preşedintele Petru Lucinschi califică aceste învinuiri ale domnului Matei drept aberante. Este regretabil faptul, că liderul unei formaţiuni politice poate crede că preşedintele Petru Lucinschi acţionează în acest fel. În dimineaţa zilei de astăzi preşedintele Petru Lucinschi l-a contactat pe domnul ministru Vladimir Ţurcanu şi s-a interesat, s-a documentat prima dată, de altfel, asupra acestui caz. Şeful statului a aflat din presă despre acest caz cu Claudia Matei. Domnul ministru Ţuracanu a declarat că a fost efectuată o anchetă de serviciu în această problemă. În opinia Ministerului de Interne, dosarul intentat Claudiei Matei este absolut întemeiat, dar este regretabilă această formă de reţinere, în care, şi preşedintele este întru totul de acord, au fost admise încălcări elementare ale eticii în activitatea organelor de drept respective.”

Anatol Golea a mai precizat, că şeful statului nu vede cum reţinerea doamnei Matei ar fi fost ordonată de şeful Departamentului anticorupţie, generalul Alexei, odată ce se afla şi se mai află încă în concediu.
Să reamintim aici că într-un interviu, acordat cu puţin timp în urmă, preşedintele Lucinschi declara, că are încredere deplină în generalul Alexei. Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, aprecia săptămâna trecută, într-o şedinţă în plen, că acţiunile generalului au la bază motive de ordin politic, urmărindu-se de fapt discreditarea unor politicieni.

Preşedintele Petru Lucinschi, potrivit purtătorului său de cuvânt, apreciază favorabilă iniţiativa a trei deputaţi privind interzicerea, prin Legea presei, a finanţării unor ziare cu caracter politic de către guvernele altor state. Totodată, preşedintele Lucinschi este de părere, că o altă iniţiativă legislativă a deputatului Vasile Spinei privind abrogarea Legii presei este prematură pentru realitatea din Republica Moldova, unde, spune Anatol Golea, mass media continuă să neglijeze Codul deontologic.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu
: Tiraspolul s-a declarat astăzi împotriva transmiterii dosarului grupului Ilaşcu instanţelor din alte ţări spre reexamiare. Potrivit Ninei Averina, preşedinta comitetului pentru legislaţie al sovietului suprem transnistrean, care a jucat rolul de acuzatoare în înscenarea judiciară din 1993, o asemenea acţiune ar echivala cu nerecunoaşterea competenţelor judecătoriei supreme a autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene. Să amintim cu această ocazie, că Elveţia s-a a rătat interesată de a găzdui o reluare a procesului la una din instanţele de pe teritoriul ei.
XS
SM
MD
LG