Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean - laureatul „Premiului libertăţii”


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Aurel Cornescu (Jurnal de Chișinău): „Faptul că i-am acordat premiul lui Vardanean, care stă închis la Tiraspol, este o dovadă că în dreapta Nistrului s-au produs schimbări în bine în domeniul libertăţii cuvântului”.


Aurel Cornescu: „Premiul libertăţii”, acordat anual de ziarul Jurnal de Chişinău, a fost atribuit în acest an ziaristului Ernest Vardanean, întemniţat la Tiraspol. Dânsul a fost reţinut pe 7 aprilie în Transnistria şi a fost acuzat de către autorităţile anticonstituţionale de la Tiraspol de spionaj în favoarea Republicii Moldova. Am vorbit cu soţia lui Ernest, Irina, care este şi ea ziaristă la Tiraspol şi mi-a spus că dânsului nu i se permite să-şi angajeze un avocat din Republica Moldova sau din Federaţia Rusă, iar avocatul din oficiu, numit de către autorităţile de la Tiraspol, refuză să comunice cu membrii familiei. La trei noiembrie va avea loc prima şedinţă a acestui proces.”

Europa Liberă: Prin urmare, premiul nu are cum să-l ia.

Aurel Cornescu: „Ernest, într-adevăr, nu are cum să ia premiul, dar în cadrul recepţiei, organizate astăzi cu ocazia a 11 ani de la apariţia primului număr al ziarului Jurnal de Chişinău, va fi prezentă soţia lui Ernest, Irina, căreia îi vom înmîna premiul în valoare de 10 mii de lei.”

Europa Liberă: După ce anul trecut premiul i-a fost acordat post mortem lui Valeriu Boboc, anul ăsta lui Ernest Vardanean, judecând după această consecutivitate, rezultă că trebuie să fii victimă, ca să iei „Premiul Liberătăţii”.

Aurel Cornescu: „Da, de acord. Din păcate, aşa se întâmplă. Noi am discutat în cadrul redacţiei, care ar fi persoanele, care ar merita în acest an să ia acest premiu. Am pomenit de candidatura lui Cazac, la fel un transnistrean, arestat în stânga Nistrului şi la fel acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova. Am invocat candidatura lui Oleg Brega, care luptă pentru respectarea drepturilor omului în partea dreaptă a Nistrului, aici, la Chişinău. Dar totuşi, ne-am oprit asupra candidaturii lui Ernest Vardanean, care este ziarist. A lucrat pentru agenţia Novîi Reghion de la Moscova în Transnistria, a scris pentru ziarul Puls de la Chişinău, a fost blogher pe site-ul Europei Libere şi am zis că totuşi Ernest Vardanean merită acest premiu.”

Europa Liberă: Două cuvinte despre libertatea jurnaliştilor din Republica Moldova astăzi, când înmînaţi acest premiu. Ce puteţi spune?

Aurel Cornescu: „Faptul că i-am acordat acest premiu lui Vardanean, care stă închis la Tiraspol, evocă faptul că, totuşi, în dreapta Nistrului s-au produs schimbări spre bine în ceea ce priveşte respectarea libertăţii cuvântului. Odată cu venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la putere, ziariştii îşi pot exercita nestingherit meseria. În contrast cu vremurile de altă dată, în perioada când la putere se aflau comuniştii, când se creau impedimente pentru exercitarea acestei meserii.”
XS
SM
MD
LG